Almere City op jacht naar periodetitel

Almere City FC is geweldig begonnen aan de vierde periode. Na klinkende thuiszeges op TOP Oss (3-0) en Helmond Sport (3-0) en een knappe uitoverwinning in Leeuwarden tegen Cambuur (0-1) deelt de ploeg van Ole Tobiasen (foto) de koppositie in de laatste periode met Sparta. Die ploeg won al een Bronzen Kampioensschild en dus zou zelfs een tweede plaats voor Almere voldoende zijn voor een periodetitel.

Voorlopig ziet het er dus rooskleurig uit, zeker nu blijkt dat de defensie staat. Voor het eerst sinds december 2014 hield Almere in drie opeenvolgende competitieduels ‘de nul’. Een vierde clean sheet op rij zou een evenaring van het clubrecord betekenen, gevestigd in april 2014. De tegenstander van vrijdag, Jong FC Utrecht, is dus gewaarschuwd.

Voor wie de geschiedenis van Almere City FC kent, is de goede start in de vierde periode geen verrassing. In de vorige drie seizoenen heeft Almere vaker laten zien over een sterk eindschot te beschikken. In die afgelopen drie seizoenen verzamelde Almere City 52 punten in de laatste periode, meer dan in elke andere periode van de competitie.

Dat biedt perspectief, maar wie de diepere statistieken bekijkt, ziet dat Almere niet veel beter was dan de laatste drie tegenstanders. De ploeg schoot net zo vaak als dat het doelpogingen te verwerken kreeg (39). Zelf scoorde Almere zeven keer met achttien schoten op doel, terwijl de tegenstander geen enkele keer trefzeker was uit veertien schoten tussen de palen. En als we kijken naar de kwaliteit van de kansen van Almere City (3,8 Expected Goals) tegenover het werkelijke aantal treffers (7), lijkt het erop dat de ploeg boven zijn stand heeft geleefd. Toch is de ploeg van Ole Tobiasen favoriet tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht. Bij een zege komt Almere City op twaalf uit vier in de vierde periode. Dan is de club direct een grote kanshebber op die laatste periodetitel.