De scherpschutters van NAC Breda en SC Cambuur staan tegenover elkaar

De huidige koploper tegen de koploper van het afgelopen seizoen. Beiden zijn nog volop in de race voor het winnen van de eerste periode en de twee ploegen scoren er ook nog eens lustig op los. Alle ingrediënten voor een heerlijke pot voetbal zijn dus aanwezig bij de topper van dinsdag tussen NAC Breda en SC Cambuur.

Het waren roerige weken in Breda, want wegens verschillende besmettingen met Corona werd het treffen met De Graafschap uitgesteld naar 11 november en is het duel met SC Cambuur over het weekeinde getild. Dat alles plaatst de uitstekende resultaten van NAC een beetje naar de achtergrond, maar de Brabanders presteren meer dan geweldig. Zij pakten immers de volle buit in de laatste zeven wedstrijden. Het is voor het eerst sinds februari 2008 dat de Parel van het Zuiden zo’n lange winstreeks liet noteren. Toen kwam NAC tot acht opeenvolgende zeges, een gedeeld clubrecord dat ook in 2000 werd behaald.

Bij de huidige reeks van de ploeg uit Breda valt vooral de scoringsdrift op, want in elk van de laatste zeven wedstrijden werd minimaal twee keer gescoord. In totaal kwam NAC in die periode tot 22 treffers, een gemiddelde van 3,1 doelpunt per duel. Andersom staat het ook verdedigend goed bij de ploeg van trainer Maurice Steijn: zijn elftal incasseerde in die periode slechts vier treffers en hield in drie wedstrijden de nul.

Het is echter de vraag of dat tegen de scherpschutters van SC Cambuur lukt. De ploeg uit Leeuwarden scoorde in elk van de laatste drie competitieduels maar liefst vijf keer. Het kwam slechts vier keer eerder voor dat een ploeg een dusdanige reeks neerzette in de Eerste Divisie: Sittardia deed het in 1956 en 1965, ADO Den Haag in 1957 en Blauw-Wit in 1961. Nog nooit lukte het een ploeg om in vier opeenvolgende wedstrijden minimaal vijf maal het net te vinden. Er staat tegenover dat NAC voor Cambuur geen prettige tegenstander is, want de Friezen wonnen in alle competities slechts acht van de 31 duels met de Bredanaars (G8, V15) en maakten nog nooit meer dan drie doelpunten in die duels.

Zoals zoveel wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie kent ook NAC-Cambuur een duel in een duel. Met Sydney van Hooijdonk en Robert Mühren staan twee spelers op het veld die zomaar een gooi naar de topscorerstitel zouden kunnen doen. De spitsen scoorden allebei dit seizoen zeven keer, waarbij Van Hooijdonk (15 schoten, 9 op doel) daar minder pogingen voor nodig had dan Mühren (22 schoten, 11 op doel).