Degradanten willen valse start voorkomen

Zoals elk jaar horen de degradanten bij de opening van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie bij de favorieten. Toch hopen Excelsior, De Graafschap en NAC Breda een minderheid te worden. Clubs die vanuit de Eredivisie komen, hebben immers bij de start van de competitie vaker verloren dan gewonnen.

De eerste klap is natuurlijk een daalder waard, maar wie de resultaten van degradanten in hun eerste wedstrijden van een nieuw seizoen in de Eerste Divisie onder de loep neemt, ziet dat dat gemakkelijker is gezegd dan gedaan. In de afgelopen tien jaar wonnen die ploegen dergelijke duels vaker niet (G5, V7) dan wel (W10). De grootste nederlaag bij de terugkeer in de Keuken Kampioen Divisie werd in die periode uitgerekend geleden door NAC Breda, dat op 7 augustus 2015 met liefst 1-4 verloor van FC Volendam. De Graafschap boekte in de afgelopen tien jaar juist de grootste zege op de openingsdag. Op 5 augustus 2016 wonnen de Superboeren met 4-1 van FC Eindhoven.

Voor aanhangers van Excelsior zal de Eerste Divisie nog het minst bekend aanvoelen, want de Kralingers speelden in 2013/’14 voor het laatst op het tweede niveau in Nederland. De Rotterdammers hebben het overigens traditiegetrouw lastig tijdens de seizoenouverture in de Keuken Kampioen Divisie. De laatste vier keer slaagde Excelsior er niet in om met een zege te starten (G2, V2).

NAC Breda (bij FC Dordrecht), De Graafschap (thuis tegen SC Cambuur) en Excelsior (dat Jong FC Utrecht ontvangt) staan dus voor de taak om deze statistieken een positiever beeld te geven.