FC Den Bosch richt vizier op periodetitel

Vraag honderd voetbalfans welke ploeg er dit seizoen meer balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander noteerde: FC Den Bosch of nummer negentien FC Dordrecht. De overgrote meerderheid gaat voor de koploper, maar niets is minder waar. Slechts vijf ploegen hadden dit seizoen meer balcontacten in de zestien dan FC Dordrecht (409), terwijl FC Den Bosch op deze ranglijst dertiende staat (371).

Dreiging genoeg dus aan de kant van de Schapenkoppen, maar dit gevaar wordt zelden omgezet in een doelpoging. Op basis van de kwaliteit van de kansen van FC Dordrecht (Expected Goals) had de ploeg dit seizoen ongeveer 22 treffers mogen verwachten, alleen bij Helmond Sport (21) en TOP Oss (20) waren dat er minder. FC Den Bosch scoort wat betreft Expected Goals duidelijk beter (29, slechts bij vier ploegen is dit aantal hoger).

De Bosschenaren creëren dus betere kansen dan de ploeg uit Dordrecht, zonder daarvoor veel in de zestien aan de bal te hoeven zijn. De Brabanders lossen immers een groot deel van de schoten van buiten het strafschopgebied (44% – 125 van de 282), al leverden deze pogingen nog altijd niet veel treffers op: vijf.

Met FC Dordrecht treft de ploeg van Wil Boessen de ploeg in de Keuken Kampioen Divisie die de meeste treffers van buiten het strafschopgebied incasseerde (8, net als Jong PSV). Een uitgelezen mogelijkheid dus voor afstandsschutters als Stefano Beltrame (27 pogingen, 1 goal), Danny Holla (17 pogingen, 0 goals) en Sven Blummel (15 pogingen, 0 goals) om hun moyenne op te krikken en FC Den Bosch richting de eerste periodetitel sinds 2012 te schieten.