Geschiedenis

63 jaar Eerste Divisie: Na 12 jaar Jupiler League, nú Keuken Kampioen Divisie

Al 63 jaar is de Eerste Divisie het tweede hoogste voetbalniveau in Nederland. In totaal speelden tot nog toe 82 ploegen in de competitie die na twaalf jaar de Jupiler League te hebben geheten, nu door het leven gaat als Keuken Kampioen Divisie. Veertien van de huidige achttien clubs in de Eredivisie waren actief in onze competitie.

Twee afdelingen bij de start

Het betaald voetbal zag in 1956 het levenslicht met de oprichting van de Eredivisie, Eerste Divisie en destijds ook de Tweede Divisie. De eerste zes seizoenen werd gespeeld met twee afdelingen. In 1962 werd de Eerste Divisie teruggebracht tot één afdeling bestaande uit zestien clubs. In het huidige seizoen 2018-2019 bestaat de competitie uit twintig clubs.

Helaas verdwenen clubs als FC Wageningen, VCV Vlissingen, HFC Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV Apeldoorn en BV Veendam door faillissementen uit de Eerste Divisie. Daar stonden deze eeuw onder meer nieuwkomers Almere City FC, Achilles’29, Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Utrecht tegenover.

Introductie nacompetitie

De Keuken Kampioen Divisie is uniek in het betaald voetbal vanwege de periodekampioenschappen. Op initiatief van de voorzitter van FC Wageningen (Ab Wit) wordt in 1972 de nacompetitie geïntroduceerd in de Eerste Divisie. Hiermee kwam meer spanning in de competitie, omdat clubs met de mogelijkheid van het winnen van een periodetitel het hele seizoen ergens voor konden spelen.

Met het openstellen van de voetbalpiramide in het seizoen 2016-2017 komt er ook onderin meer spanning in de competitie. Degradatie uit de Eerste Divisie wordt hiermee weer mogelijk en omgekeerd kunnen amateurclubs weer het betaald voetbalniveau bereiken.

Naamgevers

De afgelopen twaalf jaar heette de Eerste Divisie zogezegd de Jupiler League. Hiervoor kende de competitie twee andere naamgevers: de Toto-Divisie tussen 1990 en 2001 én de Gouden Gids Divisie tussen 2001 en 2006. Sinds dit seizoen draagt de Eerste Divisie de naam Keuken Kampioen Divisie.

Recordkampioen

Het huidige seizoen 2018-2019 is de 63e jaargang van de competitie. Veertien ploegen kwamen in meer dan de helft van deze seizoenen uit in de Eerste Divisie. Zo is FC Eindhoven bezig aan haar 58ste seizoen, waar Helmond Sport (49ste seizoen) en SC Cambuur (47ste seizoen) respectievelijk de derde en vierde meeste seizoenen actief waren op het tweede hoogste voetbalniveau in Nederland.
Recordkampioen is FC Volendam met zes titels, gevolgd door FC Den Bosch met vier kampioenschappen.

Bekijk hier de historische statistieken van de Eerste Divisie.