Jong PSV wordt volwassen, FC Eindhoven in bloedvorm

De Lichtstadderby tussen FC Eindhoven en Jong PSV staat vrijdag voor de twaalfde keer op het programma in de competitie. Van de voorgaande elf ontmoetingen werden er vier gewonnen door FC Eindhoven, zeven keer trok Jong PSV aan het langste eind, waaronder de laatste zes maal. Jong PSV kwam in die afgelopen zes duels liefst negentien keer tot scoren (3,2 doelpunten per wedstrijd) en kreeg slechts vier treffers tegen.

De recente statistieken wijzen vooral uit dat de beloftenploeg niet onder de indruk is van een tegentreffer. Met een basiselftal van gemiddeld 20 jaar en 80 dagen – alleen Jong Ajax (19 jaar en 91 dagen) en Jong FC Utrecht (20 jaar en 39 dagen) zijn jonger – mag PSV zichzelf met recht een ‘Jong’ ploeg noemen. Op het veld toont de formatie van trainer Dennis Haar steeds vaker aan volwassener te spelen dan de gemiddelde leeftijd doet vermoeden. Jong PSV, met zeer regelmatig Joël Piroe (foto) in de ploeg, pakte dit seizoen immers meer punten na een achterstand dan iedere andere deelnemer aan de Keuken Kampioen Divisie (18).

Bijna de helft van de punten van de jonge Eindhovenaren (45%) werden gewonnen nadat Jong PSV op achterstand heeft gestaan. In 2019 kwam Jong PSV in alle competitieduels die de ploeg speelde op een 1-0 achterstand, maar wendde in alle ontmoetingen een nederlaag af (W2, G2). Zij gaat dus goed om met tegenslag en heeft het vermogen om wedstrijden om te draaien.

Toch zal PSV niet heel gerust zijn op een goed resultaat tegen de stadgenoot. FC Eindhoven is immers bezig aan een indrukwekkende zegereeks in de Keuken Kampioen Divisie. Voor het eerst sinds 2014 werden er vijf opeenvolgende duels gewonnen (toen 6) en voor het eerst sinds datzelfde jaar kan er drie keer op rij ‘de nul’ worden gehouden in de competitie (toen 4 maal). Met twee ploegen in vorm belooft dit duel dus een echte kraker te worden!