` Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie: interview met Jarno (Excelsior Rotterdam) | Keuken Kampioen Divisie

Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie: interview met Jarno

Jarno is een bekende naam in de Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie. Vaste volgers zullen hem kennen als teamcaptain van Excelsior Rotterdam. Daarnaast won hij op 16 mei met zijn teamgenoten ook al het Keuken Kampioen Divisie Esports Fan Tournament.

Als eerste willen we je bedanken dat je de tijd vrijmaakt voor dit interview. Jarno, we willen je graag beter leren kennen. Vertel kort over jezelf en voor welk team je op dit moment uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie.

Ik ben Jarno, 18 jaar uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Ik speel voor Excelsior Rotterdam.

Ben je altijd al fan geweest van Excelsior?

In de Keuken Kampioen Divisie is Excelsior mijn favoriete club. Maar eigenlijk ben ik voor Feyenoord. De meeste mensen in mijn omgeving zijn ook voor Feyenoord.

Laten we het over gamen hebben. Hoe oud was je toen je begon met gamen?

Waarschijnlijk toen ik drie jaar oud was. Ik kreeg toen een GameBoy van mijn oom. Sindsdien ben ik er altijd mee bezig. Volgens mij was Mario Bros het eerste spel dat ik op die GameBoy speelde. Ik speelde veel Nintendo games, heel veel Mario.

Speel je tegenwoordig op een console of op een pc?

Ik speel nu op mijn pc, en dan vooral Rocket League.

Hoe lang speel je al Rocket League?

Ik ben begonnen in januari 2016. Vier jaar geleden ondertussen. In het begin speelde ik meer Call Of Duty, maar op een gegeven moment is het steeds meer geworden. Na een lange tijd ben ik op dit niveau gekomen.

Wat is je huidige rank in Rocket League?

In het nieuwe seizoen ben ik nu Grand Champ 3 volgens mij. Maar na verloop van tijd zal ik wel weer de hoogste rank zijn.

Speel je dan ook veel Rocket League?

De laatste tijd wat minder. Ik ben ook druk met school. Maar meestal wel een uurtje per dag.

Welke auto heeft je voorkeur in Rocket League?

Ik gebruik al drie jaar de Octane.

Op dit moment zijn lecraM, Decimo33_, aenia, ScottyT en cone je teamgenoten bij Excelsior. Is dit een vast team waar je vaker mee speelt?

Met lecraM speel ik wel heel veel samen. Maar we zijn niet echt een vast team. Dit hebben we meer voor deze competitie georganiseerd.

Hoe vaak oefenen jullie als team voor elke wekelijkse speelronde?

We kijken eerst naar de tegenstander, of we het nodig vinden om voor te bereiden. Tegen Go Ahead Eagles hebben we dat bijvoorbeeld gedaan. Zodat we goed op elkaar ingespeeld zijn. Maar tegen teams die laag staan in de competitie doen we dat niet echt. Dan weten we toch wel dat we die gaan winnen. We weten dat we beter zijn. Dan doen we alleen een uurtje van tevoren inspelen.

Jullie zijn gekwalificeerd voor de Periode Finals op 19 november. Gaan jullie de eerste periodekampioen worden in de KKDEPFC?

Ik heb daar zeker vertrouwen in. Maar dat is op één dag. Als je minder speelt, kan het fout gaan. Ik zie ons wel als de favoriet.

Wie zijn jullie grootste concurrenten tijdens de Periode Finals?

Dat zijn twee teams. FC Volendam, daar weet ik nog niet zoveel van, maar die hebben nog niets verloren (Op het moment van het interview was FC Volendam nog ongeslagen, red.). En Go Ahead Eagles. In dat team spelen 2 van de 3 finalisten van NAC Breda van het toernooi van 16 mei. Zij speelden toen namens NAC en nu voor Go Ahead.

Je verwijst nu naar het toernooi van 16 mei, dat jij met je Excelsior team wist te winnen. Hoe was die ervaring?

Ik hoorde via een vriend over het toernooi. Toen heb ik wat gasten bij elkaar gehaald. We hebben toen een week van tevoren voorbereid. In de finale wonnen we van een team dat al een jaar samenspeelt, NAC Breda. Dus dat was wel heel nice. Dat zal ik niet snel vergeten. De trofee staat hier ook heel mooi.

Wat vind je van het niveau van de competitie?

Het is hoger dan ik had verwacht. Er zijn veel goede spelers. En zijn veel goede teams.

Heb je op dit moment een voorbeeld in de esportswereld van Rocket League? Iemand waar je tegenop kijkt?

Niet per se. Vroeger vond ik kuxir97 wel vet. Dat was wel een voorbeeld, iemand waar ik naar opkeek. Maar nu heb ik niet echt een voorbeeld.

Hoe voelt het voor jou persoonlijk om Excelsior officieel te morgen vertegenwoordigen in Rocket League?

Ik vind het wel grappig. Het lukte niet met voetballen, dan doen we het maar met gamen. Ik vind het wel heel leuk waar het naar toe gaat.

Denk je dat het een goede stap is dat een Divisie als wij in Rocket League stappen?

Ja, dat denk ik wel. Het publiek wordt steeds groter in gamen. Het is de toekomst. Dat is leuk om te zien.

Wat was je eerste reactie toen je de competitie aankondiging zag?

Dat weet ik niet zo goed meer, maar ik vond het heel leuk dat er weer een toernooi aankwam.

Het toernooi destijds had een andere opzet. Toen speelde je een hele dag, terwijl de wedstrijden nu verdeeld zijn over meerdere weken. Was dat zwaar, om je een hele dag te concentreren op Rocket League?

Het heeft zijn voor- en nadelen. Nu speel je elke week. Dat zijn wel korte matches over een langere periode. Maar toen op één dag, dat was wel echt heel lang. Het was van twaalf tot tien uur, half elf ’s avonds. Dan word je echt moe. Dat kan de finale wel beïnvloeden. Hoe het nu is, is ook wel prima. Zoals ik al zei, het heeft zijn voor- en nadelen.

Wat betreft esports in het algemeen, wat zijn je doelen of ambities?

Ik zie het meer als een hobby. Ik steek er tijd in wanneer ik tijd heb. Dan zie ik wel waar ik terecht kom. Het is niet zo dat ik iets moet behalen voor mezelf. School heeft nog steeds voorrang als ik het echt druk heb.

Wat denk je van de potentie van Rocket League? Psyonix heeft als doelstelling om de grootste esport van de wereld te worden. Heeft Rocket League die potentie?

Dat denk ik zeker. Het is een voetbalspel. Voetbal is al de grootste sport ter wereld. Het is heel makkelijk om te volgen, wat bij League of Legends niet het geval is. Het is leuk om te kijken, veel actie en snelheid. Dus als Psyonix het goed doet, kan het zeker groeien.

Gaan jullie je weer inschrijven voor de 2e periode?

We hebben ons niet ingeschreven. We moeten nog even kijken met wie, maar we gaan ons inderdaad weer inschrijven.

Waarom zouden mensen zich in moeten schrijven?

Ik heb het idee dat mensen denken dat ze geen kans maken. Maar je komt echt alle niveaus tegen. Dus je weet maar nooit, het zou zomaar kunnen dat je een aantal games wint en wie weet kan je dan zelfs uitkomen voor je club. Ik raad iedereen aan om mee te doen. Het is heel leuk.

Waar kunnen mensen je volgen op social media?

Ze kunnen mij volgen op mijn Rocket League account op Instagram: @jarno.rl of @jarnokasbergen

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Cruyff Foundation Maatschappelijk partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
Predator Esports partner
KKD-partners
`