Talentscout – Nick Venema

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht elke week een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Nick Venema, goalgetter van Jong FC Utrecht.

Door Robin Bruggeman

Erik ten Hag noemde Nick Venema in de tijd dat de huidige trainer van Ajax nog in de Domstad actief was een speler met ‘specifieke kwaliteiten’ en ook binnen de rest van de club zijn de verwachtingen omtrent de potentie van de negentienjarige spits hooggespannen. Sinds 1 september zit het talent dan ook vast bij de selectie van het eerste, al speelt hij in de huidige voetbaljaargang zijn wedstrijden vooralsnog voornamelijk namens Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie. Daar is een logische verklaring voor, zo vertelt Venema in gesprek met Voetbalzone: “Omdat ik natuurlijk ook aan m’n minuten moet komen en ik ook nog gewoon jong ben, willen ze het liefst dat ik zoveel mogelijk speel. Dan is Jong FC Utrecht de perfecte plek om dat te doen.”
Venema was vorig seizoen met dertien doelpunten in de toenmalige Jupiler League behoorlijk op schot en de teller staat in de huidige voetbaljaargang na negen wedstrijden ook al weer op vijf treffers. Ondanks deze goede cijfers heeft hij nog niet het idee dat hij ‘uitgeleerd’ is in de Eerste Divisie: “Ik denk dat ik nog steeds dingen in de Keuken Kampioen Divisie kan leren en stappen kan maken daar. Aan het begin was het nog heel erg wennen, ook op fysiek gebied omdat het heel anders is dan in de jeugd. Bij mij ging het eigenlijk heel snel van jeugdvoetbal naar mijn debuut in het eerste, dus fysiek kwam ik toen nog veel te kort. Nu merk ik wel dat dat steeds minder wordt. Dat heb ik ook in de Keuken Kampioen Divisie wel opgebouwd, aangezien je daar veel tegen oudere spelers speelt. Er is geen leeftijdsgrens en sommige van die jongens lopen ook al wat langer mee, daar leer je veel van.”
“Je moet ook net wat slimmer zijn, de tegenstanders analyseren je goed en weten dus veel van je. Je kan niet meer zo voorspelbaar zijn. Maar ik denk dat ik ook veel leer van de trainingen bij het eerste, daar heb ik aan het begin heel veel geleerd en dat doe ik nu eigenlijk nog steeds”, vervolgt hij zijn verhaal. Venema mag al geruime tijd ruiken aan het grote werk bij de hoofdmacht en maakte in februari van het afgelopen jaar tegen PSV zijn debuut in de Eredivisie. Zijn eerste goal op het hoogste niveau volgde in oktober 2017 tegen NAC Breda en inmiddels heeft hij in negen officiële wedstrijden namens FC Utrecht twee keer gescoord. De jonge spits heeft al gemerkt dat er in de Eredivisie nog net wat meer gevraagd wordt dan in de Keuken Kampioen Divisie.

Nick Venema tegen Go Ahead Eagles-goalie Hobie Verhulst

Nick Venema maakte in oktober vorig jaar zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht van FC Utrecht.
“Daar gaat het allemaal net wat sneller, tegenstanders zijn nog slimmer. Soms ben je bijvoorbeeld weg en denk je dat je tijd hebt om te schieten, maar dan komt er toch weer iemand aan. Dat soort kleine dingetjes maken daar een heel groot verschil, net die paar seconden. Qua fysieke tegenstand valt het op zich wel mee, want in de Eredivisie heb je gewoon meerdere ploegen die willen voetballen, terwijl je in de Keuken Kampioen Divisie tegenstanders hebt die het heel erg op fysiek aan laten komen. Daarom denk ik ook dat het voor jonge jongens een hele goede competitie is om het fysieke deel op te bouwen en aan de kleine dingetjes te wennen die het verschil maken, zodat je meteen aan kan haken in de Eredivisie.”
Venema werd geboren, en is nog altijd woonachtig, in het in de bossen bij Zeist gelegen Austerlitz en is als kind van de regio al van jongs af aan fan van FC Utrecht. Op zijn vijftiende mocht hij zich na twee jaar bij het in Leusden actieve Roda ’46 melden in de jeugdopleiding van de Domstedelingen en onder jeugdtrainers Ruud Heus en Robert Wijnands zette hij de volgende stappen in zijn ontwikkeling. De aanvaller staat nu dagelijks met de spelers van de selectie van Dick Advocaat op het veld en probeert zoveel mogelijk op te steken van de concurrentie voorin.
Eenzelfde soort spits als hijzelf, die de gave lijkt te hebben om altijd op de goede plek te staan, ziet hij in ieder geval niet rondlopen bij de huidige nummer negen van de Eredivisie: “We zijn denk ik allemaal best wel verschillende types. Een van mijn grootste verbeterpunten is denk ik wel dat ik een beter aanspeelpunt moet worden en bij iemand als Simon Makienok is het met zijn lengte natuurlijk wel heel makkelijk om hem even de bal te geven als je hem verder nergens anders kwijt kunt. Cyriel Dessers is ook een goed aanspeelpunt en hij draait heel makkelijk weg. Hij is niet zo groot als Simon, maar is fysiek sterk en kan de bal goed vasthouden. Van die twee kan ik nog best veel leren.”

Al die uren op het trainingsveld met de spitsen van de hoofdmacht moeten er uiteindelijk toe leiden dat Venema meer doelpunten gaat maken en het talent hoopt zijn aantal van vorig seizoen te overtreffen. Na de dertien goals van de afgelopen voetbaljaargang, moeten er nu minstens vier keer vaker worden gescoord: “Ik heb voor het seizoen aangegeven dat ik dit seizoen minimaal zeventien doelpunten wil maken.” Voor Venema draait het in de komende maanden echter niet alleen om het maken van doelpunten: “Als ik dit seizoen twintig keer of vaker scoor in de Keuken Kampioen Divisie, maar ik heb weinig kansen gekregen in de Eredivisie, is het op zich een goed jaar geweest. Aan de andere kant is het dan echter ook een licht teleurstellend jaar geweest omdat ik zoveel mogelijk bij het eerste wil spelen. Met twintig doelpunten zou ik wel tevreden zijn, al bekijk ik het dan wel van twee kanten. Dus tevreden, maar ook een beetje ontevreden.”
Die doelpunten moeten ervoor zorgen dat Venema in de komende jaren belangrijk wordt als spits in Stadion Galgenwaard. Over de stap die daarna moet komen, heeft hij nog niet echt nagedacht: “Dit is pas mijn eerste profjaar. Ik zou in de toekomst wel graag in Engeland willen spelen. De Premier League is wel heel leuk voetbal om te zien, maar ook heel fysiek. Ik weet daarom niet of het echt goed bij mij zal passen. In Spanje wordt heel makkelijk gevoetbald, dat is mooi om te zien. Een lagere club daar zou ook al geweldig zijn.” Een dienstverband in LaLiga heeft als bijkomend voordeel dat Venema mogelijk de spits tegenkomt die hij het meest bewondert: “Ik kijk buiten FC Utrecht graag naar Luis Suárez. Hoe hij zich soms uit situaties weet te redden en hoe hij steeds weet weg te draaien vind ik geweldig.”

Naam: Nick Venema
Geboortedatum: 9 april 1999
Club: FC Utrecht
Positie: Spits
Sterke punten: Scorend vermogen, inzicht