OneLove

OneLove

In februari 2020 hebben we ons aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal gelanceerd: ‘Ons voetbal is van iedereen – samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’. Met vele partijen zetten we ons in voor een concrete en landelijke aanpak voor zowel het amateur- als betaald voetbal. Met als pijlers: voorkomen, signaleren en sanctioneren.

De racistische uitingen aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior op 17 november 2019, maakten opnieuw pijnlijk duidelijk dat racisme ook in het Nederlandse voetbal de kop blijft opsteken. Maar dat hoort geheel niet thuis in de verbindende wereld die het voetbal biedt.

Tegelijkertijd geeft het hoop dat zoveel mensen uiting gaven aan hun afschuw. Een verschrikkelijk incident waardoor de handen ineengeslagen worden. Om samen duidelijk te maken: racisme en discriminatie accepteren we niet. Niet op straat, niet op het werk, niet op school en zeker niet op ons voetbalveld. Ons voetbal is van iedereen.

De KNVB, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie hebben samen met de Rijksoverheid keihard gewerkt om tot een concrete en landelijke aanpak te komen voor zowel het amateur- als betaald voetbal. Dit meerjarige plan bevat ruim 20 onderdelen, verdeeld over drie pijlers die elkaar versterken: voorkomen, signaleren en sanctioneren. Hiermee leggen we een basis voor een effectieve aanpak in het gehele voetbal.