RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam winnen Keuken Kampioen Play-Offs

RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam hebben dinsdagavond de Keuken Kampioen Play-Offs gewonnen. In de finale tegen respectievelijk Go Ahead Eagles en De Graafschap trokken de Waalwijkers en Rotterdammers aan het langste eind na een krankzinnige, en vooral historische, avond.

In Deventer vond de eerste Finale van de Keuken Kampioen Play-Offs plaats. Na een gespannen eerste wedstrijd in Waalwijk (0-0) werd er spektakel verwacht in de return. De fans werden niet teleurgesteld, sterker nog, zij zagen een krankzinnige wedstrijd in De Adelaarshorst. Na iets meer dan een half uur gespeeld te hebben, schoot Stijn Spierings RKC Waalwijk op een 0-2 voorsprong en daarmee leken de Waalwijkers op de goede weg naar promotie. Echter, vlak voor rust mocht Jeroen Veldmate aanleggen voor penalty: 1-2.

Door de benutte penalty hadden de Deventenaren nóg twee goals nodig om promotie veiligstellen en die kwamen er. Richard van der Venne en Istvan Bakx schoten met respectievelijk de 2-2 en 3-2 met nog 25 minuten op de klok Go Ahead Eagles virtueel naar de Eredivisie. Echter, de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk kan als krankzinnig bestempeld worden, want Hans Mulder sloeg 10 minuten voor tijd alsnog toe namens RKC Waalwijk. Met zijn goal zette hij de 3-3 op het scorebord en legde hij de druk weer bij Go Ahead. Eén minuut voor tijd dacht Pieter Langedijk (ex-RKC’er) Go Ahead Eagles naar de Eredivisie te schieten, maar niets bleek minder waar: Stijn Spierings zorgde voor de absolute climax door in de 96e (!) minuut de beslissende 4-4 binnen te schieten, waardoor RKC Waalwijk de winst definitief veiligstelde. Mario Bilate bepaalde een minuut later de eindstand nog op 4-5 en door deze bizarre overwinning promoveert RKC Waalwijk naar de Eredivisie.

Sparta Rotterdam wint op De Vijverberg en promoveert

Met de bizarre wedstrijd van RKC Waalwijk wellicht in het achterhoofd begon Sparta Rotterdam met een achterstand in Doetinchem. Na de 1-2 verloren heenwedstrijd in Spangen moesten de Rotterdammers op bezoek bij De Graafschap minimaal twee keer scoren om promotie veilig te stellen. Henk Fraser zette een aanvallende ploeg op het veld en dat wierp zijn vruchten af. In de eerste helft waren de Spartanen de bovenliggende partij, maar de doelpunten kwamen nog niet. Die werden bewaard voor het laatste gedeelte van deze zenuwslopende wedstrijd. Halil Dervisoglu wist na 74 minuten de ban te breken en De Graafschap-doelman Nigel Bertrams te passeren. Door de goal van de jonge aanvaller beloofde de laatste 15 minuten een echte thriller te worden. De Graafschap speelde om niet te degraderen, terwijl Sparta Rotterdam vol op jacht ging naar de benodigde tweede goal.

Uitgerekend Adil Auassar (die vorig jaar met Roda JC degradeerde) kopte Sparta Rotterdam vlak voor tijd naar de Eredivisie. Na een goede hoekschop van Laros Duarte kwam Auassar in vrije positie, waarna hij kon inkoppen en hiermee het lot van De Graafschap bezegelde. De Graafschap komt volgend jaar uit in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl Sparta Rotterdam na één jaar afwezigheid volgend seizoen weer te bewonderen is in de Eredivisie.