Rookvrije stadions

Rookvrije stadions

Sinds seizoen 2021/’22 zijn alle Keuken Kampioen Divisie & Eredivisie stadions volledig rookvrij. De initiatiefnemers, Keuken Kampioen Divisie & Eredivisie willen alle supporters het recht geven om in een rookvrije omgeving naar hun favoriete club te kunnen kijken en het goede voorbeeld te geven richting kinderen. We vragen alle supporters die roken hier rekening mee te houden.

Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met voornamelijk vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken.

De actie sluit aan bij de landelijke beweging ‘De Rookvrije Generatie’, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Alle 34 leden van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hebben zich aangesloten bij de actie. Dit betekent dat alle stadions in de 2 hoogste competities van Nederland rookvrij zijn!

Het rookverbod geldt voor alle vormen van roken. Dit betekent dat er geen sigaretten gerookt mogen worden, maar ook e-sigaretten of andere tabaksproducten zijn niet toegestaan.

Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Indien er toch supporters roken worden ze hierop aangesproken en verzocht hun sigaret te doven. Bij herhaaldelijk roken, volgt eerst een waarschuwing en daarna boete(s). Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion.

Boetes
Op het moment dat er duidelijk wordt gerookt in het stadion en de steward van dienst grijpt niet in, dan volgt er een boete voor de club. De NVWA draagt zorgt voor deze controles en zal de maatregelen naleven in de stadions, voor de club, als voor de aangekondigde als anonieme momenten. De boetes worden bij ieder incident verhoogt en kunnen oplopen tot hoge bedragen.

De actie is opgezet door de initiatiefnemers van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds).