SC Cambuur-keeper Erik Cummins

 Afgelopen jaar eindigde SC Cambuur op een achtste plaats. De ploeg van trainer René Hake gaf in de Play-Offs een riante 4-1 voorsprong uit handen tegen FC Dordrecht en eindigde het seizoen in mineur. Eén van de lichtpunten van het afgelopen seizoen was keeper Erik Cummins. Hij behoort in het rijtje ‘minst gepasseerde doelmannen van de competitie’ en deze week is hij onze Speler Uitgelicht.

Het was 10 augustus 1988 toen Erik Cummins werd geboren. Hij groeide op met twee broers, waarvan één van hen zijn tweelingbroer is. Erik bleek een voorliefde voor voetbal te hebben en daarom raakte hij erin betrokken. Als geboren Rotterdam volgde hij Feyenoord en later ging hij zelf de sport beoefenen. Hij werd keeper bij DCV Krimpen. Al snel bleek hij over zoveel talent te beschikken dat hij in de jeugdopleiding van ‘zijn’ Feyenoord terechtkwam.

Zijn avontuur bij Feyenoord eindigde in 2008. Op 19-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van FC Utrecht. In de Domstad zag hij meer perspectief om door te breken en het eerste elftal te bereiken. Bij Feyenoord was dit mede door de moordende concurrentie moeilijker te realiseren. De stap naar FC Utrecht bleek een juiste te zijn voor zijn carrière. Hij kon hier namelijk zijn entree maken in het profvoetbal en dat is toch iets waar de Rotterdam van kleins af aan voor heeft gewerkt.Alles in het teken van een carrière als profkeeper

Je jeugdliefde verlaten voor een andere club. Voor Cummins was dit de manier om stappen te maken in zijn carrière. Na drie jaar in de jeugdopleiding van FC Utrecht te hebben gespeeld, mocht hij op voorspraak van toenmalig trainer Erwin Koeman aansluiten bij de hoofdmacht. In het seizoen 2011-2012 fungeerde hij als derde doelman achter Rob van Dijk en Roberto Fernández. Hij moest geduld hebben en uiteindelijk werd dat beloond. 4 maart 2012 werd de dag dat Cummins zijn debuut in het Betaald Voetbal mocht maken. Thuis tegen N.E.C. (0-0) mocht hij in de twee helft opdraven, nadat Fernández achterbleef met een knieblessure. Zijn debuut smaakte naar meer en er kwam meer. Na de wedstrijd tegen de Nijmegenaren kreeg hij nog een handjevol wedstrijden van Jan Wouters, die het stokje van Erwin Koeman middenin het seizoen overnam. In totaal kwam hij in dat seizoen driemaal in actie voor FC Utrecht.

Moeilijke periode

Zijn tweede seizoen in het eerste elftal bleek ook meteen zijn laatste seizoen in Utrecht. Hij speelde geen minuut meer, waardoor hij in de zomer van 2013 door de achterdeur vertrok naar Go Ahead Eagles. Na een jaar lang zonder wedstrijden in het eerste elftal van FC Utrecht, was zijn persoonlijke situatie bij Kowet niet veel beter. In Deventer sloot hij namelijk ook aan als derde doelman. Waar hij in zijn eerste seizoen FC Utrecht nog tot een aantal wedstrijden kwam, mocht hij bij Go Ahead geen enkele wedstrijd in actie komen.

Ook in het seizoen 2014-2015 was hij niet de vaste keeper. De keepers die hem eerst op de bank hielden (Eloy Room en Stephan Andersen) waren weliswaar vertrokken, maar trainer Foeke Booy zag meer in de aangetrokken doelman Mickey van der Hart. Uiteindelijk verbleef Cummins drie jaar in Deventer en kwam hij tot 19 wedstrijden.

Ondanks de weinige minuten die hij kreeg beleefde hij wel een hoogtepunt in zijn Eagle-tijd. In augustus 2014 maakte hij als doelman een doelpunt. Met een verre trap kreeg hij de bal met een gigantische stuit over Excelsior-doelman Jordy Deckers in het net. Het werd een doelpunt dat de hele wereld over ging.

 Uitvlucht naar Leeuwarden

Er moest wat gebeuren om de carrière van de goalie weer omhoog te stuwen. Hij moest en zou spelen. SC Cambuur bood hem een uitweg. In Leeuwarden moest hij de concurrentiestrijd aangaan met Jesse Bertrams. Waar hij het afgelopen seizoen begon als tweede keeper, speelde hij zich gedurende het seizoen in de basis. Daarna stond hij zijn plek in het elftal niet meer af. Met uitstekende reddingen liet hij afgelopen seizoen zien dat hij een aardig balletje kan vangen. Hij ontpopte zich tot een stabiele factor in de Leeuwardse formatie en hij kwam zelfs tot zes clean sheets.

Begin van het seizoen tekende Cummins een eenjarig contract. Dat betekent dat hij gaat vertrekken. Per 1 juli is de doelman transfervrij op te halen uit Leeuwarden. Momenteel is nog niet bekend waar de Rotterdam volgend jaar zijn brood zal verdienen, maar naar aanleiding van zijn prestaties van het afgelopen jaar zou het niet voor verbazing zorgen als hij op diverse scoutinglijstjes staat. Vooralsnog is het afwachten, maar de verwachting is dat het niet lang zal duren alvorens er meer bekend is over zijn toekomst.