Schapenkoppen schieten met scherp

FC Dordrecht is niet alleen de sensatie van 2019, maar de ploeg schiet in overdrachtelijke zin ook met scherp. De Schapenkoppen kwamen dit kalenderjaar tot scoren met 25 van hun 168 schoten in de Keuken Kampioen Divisie (14,9%); alleen bij Jong PSV ligt dat percentage nog hoger (15,4% – 24 goals uit 156 schoten).

Natuurlijk spelen de winterse nieuwelingen Joël Zwarts (3 goals en 3 assists), Crysencio Summerville (4 goals en 1 assist) en Jari Schuurman (1 goal en 3 assists) met doelpunten en assists een belangrijke rol in de wederopstanding, maar ook Jeremy Cijntje (5 goals en 3 assists) stak voor zijn blessure goed in vorm bij FC Dordrecht. De speler met de hoogste schotconversie voor de ploeg in 2019 is echter een verdediger. Daniël Breedijk kwam tot scoren met drie van zijn acht doelpogingen (38%). Hij wordt gevolgd door Summerville (27%), Stankov (25%) en Cijntje (22%).

Doordat Dordt weinig schoten nodig heeft om doelpunten te maken, scoorde de ploeg in de veertien wedstrijden na de winterstop al vaker dan in de negentien duels voor de kerst (25 om 20) en pakten de Schapenkoppen ook al negen punten meer dan in de eerste competitiehelft (20 om 11). Bij geen enkele andere ploeg is dat positieve verschil zo groot.

Door de zwaarbevochte zeges op FC Volendam en FC Twente is FC Dordrecht één van de drie ploegen die in de afgelopen twee speelronden zonder puntenverlies zijn. Hoewel de kansloze 8-1 nederlaag tegen FC Eindhoven natuurlijk vers in het geheugen ligt, zouden de Schapenkoppen met een goed resultaat tegen MVV Maastricht en RKC Waalwijk de komende weken wellicht nog een rol van betekenis in de strijd om de vierde periode kunnen spelen. En op maandag 22 april ontvangt FC Dordrecht Almere City, de ploeg die op dit moment fier aan kop staat in de vierde periode.

Mocht Dordrecht nog wilde plannen hebben, dan moet er vrijdag eerst worden afgerekend met MVV. De laatste vijf ontmoetingen met de Maastrichtenaren werden allemaal gewonnen door de Limburgers. Op 19 februari 2016 was de laatste zege van Dordrecht op MVV (1-0). Een mooie eerste uitdaging dus.