Sparta Rotterdam – FC Twente wedstrijd van de tegenstellingen

Bij de topper van vrijdag tussen Sparta Rotterdam en FC Twente is er duidelijk sprake van tegenstellingen. Beide clubs begonnen het jaar 2019 met 38 punten. Nu, vier wedstrijden verder, is het gat groot. Sparta zakte na vier remises op rij (tegen Cambuur, Roda JC, Telstar en Volendam) weg naar plaats vier op de ranglijst, FC Twente heeft na vier overwinningen de koppositie in het bezit gekregen.

De benoemde zegereeks van FC Twente begon al eerder. Sinds december wonnen de Tukkers alle zeven competitiewedstrijden en incasseerden in deze reeks slechts drie tegendoelpunten. De Tukkers acteren nu weliswaar een niveau lager, maar in deze eeuw zette FC Twente slechts één keer zo’n lange zegereeks neer als nu: in de periode september-december 2009 won FC Twente twaalf duels in de Eredivisie op rij. Een reeks die de ploeg van Marino Pusic natuurlijk graag zou willen evenaren, om net als in dat seizoen (2009/’10) de titel te bemachtigen.

Vier gelijke spelen op rij, hoe bijzonder is dat? Sparta overkwam het deze eeuw slechts één keer eerder: in 2007 toen de ploeg actief was in de Eredivisie (ook 4 op rij). Voor de laatste langere reeks van de Rotterdammers in de competitie moeten we meer dan 26 seizoenen terug in de tijd. In de periode april-september 1992 speelde Sparta acht keer op rij gelijk. Een vijfde gelijkspel op rij is dan ook niet heel waarschijnlijk. Daarbij won Sparta dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen negen van de elf thuisduels en verloor het er niet één.