Sparta Rotterdam wint Keuken Kampioen Divisie Fan Award 2019

Supporters van Sparta Rotterdam zijn het meest tevreden over het bezoek aan hun club. Dat blijkt uit het jaarlijkse Fan Onderzoek, dit jaar door ruim 46.000 voetbalfans ingevuld. NAC Breda won de prijs onder de Eredivisionisten. Vertegenwoordigers van beide clubs namen de Fan Awards op het Kenniscongres Betaald Voetbal van KNVB Expertise in ontvangst.


In het jaarlijkse Fan Onderzoek, dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door KNVB Expertise in samenwerking met marktonderzoekbureau Blauw Research, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie, wordt de tevredenheid en behoefte gepeild van Nederlandse voetbalfans. In de Keuken Kampioen Divisie zijn de supporters van Sparta Rotterdam dus het meest tevreden. Een bezoek aan Sparta stadion Het Kasteel wordt door 99,0% van de supporters als ‘goed’ of ‘zeer goed’ ervaren. Van de Eredivisieclubs zijn de supporters van NAC het meest tevreden over het stadionbezoek. Maar liefst 98,2% beoordeelt een bezoek aan het Rat Verlegh Stadion als ‘goed’ of ‘zeer goed’.

Bij de Eredivisieclubs gaf gemiddeld 93,2% van de supporters aan dat zij het stadionbezoek ‘goed’ of ‘zeer goed’ vinden. Van de supporters in de Keuken Kampioen Divisie waardeert gemiddeld 89,7% het stadionbezoek bij hun club als ‘goed’ of ‘zeer goed’. De Fan Awards werden aan de clubs uitgereikt door Jacco Swart, Directeur Eredivisie CV, en Philip Tiekink, Marketing Manager Keuken Kampioen Divisie.

Fan Onderzoek 2018/’19

In het Fan Onderzoek beoordelen supporters hun club op basis van onder andere sfeer, entertainment, faciliteiten, catering en maatschappelijke betrokkenheid. Daarnaast geven zij aan waar hun behoeften liggen in de verbetering van zaken als stadionbezoek en informatievoorziening.

Een aantal algemene resultaten uit het Fan Onderzoek 2018/’19:

  • Er hebben dit jaar ruim 46.000 supporters meegedaan. Van deze supporters waren er 37.000 supporter van een club uit de Eredivisie en bijna 10.000 van een club uit de Keuken Kampioen Divisie.
  • Naast het stadionbezoek in het algemeen wordt ook de sfeer in het stadion goed beoordeeld. 83% beoordeelt sfeer in stadion tijdens thuiswedstrijden als goed of zeer goed.
  • Ruim de helft van de bezoekers gaat met vrienden naar wedstrijden (55%). Bijna een op de drie supporters geeft aan met kinderen of andere familieleden naar het stadion te gaan.
  • De meerderheid van de supporters van de Eredivisieclubs geeft aan te vinden dat de Eredivisie generaties met elkaar verbindt (61% (helemaal) eens) en maatschappelijk betrokken is (50% (helemaal) eens).
  • De supporters van de Keuken Kampioen Divisieclubs geven aan dat zij de clubs verbonden vinden met de regio (65% (helemaal) eens). Ook geeft 62% aan het (helemaal) eens te zijn met de stelling dat spelers in de Keuken Kampioen Divisie de kans hebben zich te ontwikkelen tot (inter)nationale topspelers.