` Speeldagenkalender 2022/’23 betaald voetbal bekend | Keuken Kampioen Divisie

Speeldagenkalender 2022/’23 betaald voetbal bekend

De speeldagenkalender van het seizoen 2022/’23 is bekend. Zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie beginnen in het weekend van 5-7 augustus 2022. Vanwege het WK in Qatar (van 21 november tot en met 18 december 2022) zien de kalenders van de Nederlandse profcompetities er anders uit dan gebruikelijk.

Vanwege het buitengewone feit dat het WK in Qatar in de winter gespeeld wordt, is de speeldagenkalender ditmaal op iets andere wijze tot stand gekomen. Zo heeft de KNVB de clubs naar hun voorkeuren gevraagd van onder meer de competitiestart, spelen tijdens het WK (Keuken Kampioen Divisie), herstart Eredivisie na het WK, dubbele speelrondes (Keuken Kampioen Divisie) en het einde van de competitie. Ook met gemeentes, politie, ESPN en het Supporterscollectief Nederland zijn gesprekken gevoerd. Nadat de clubs hebben gereageerd op de conceptspeeldagenkalender, is de definitieve speeldagenkalender tot stand gekomen.

Winterstop

Voor de Keuken Kampioen Divisie eindigt het eerste gedeelte van de competitie op 18 november 2022. Na een rustperiode van twee weken vinden vervolgens twee speelrondes plaats (11 en 16 december 2022). Na opnieuw een rustperiode van twee weken gaat de Keuken Kampioen Divisie verder op vrijdag 6 januari 2023. Het overgrote deel van de clubs was voorstander van deze verdeling.

 

Midweekse speelronde

In de Keuken Kampioen Divisie kunnen alle 38 speelrondes op vrijdagen worden ingepland en zijn dubbele speelrondes (complete speelronde op vrijdag gevolgd door een complete speelronde op maandag) overbodig.

 

Interlandperiodes

In aanloop naar het seizoen 2022/’23 krijgen clubs in de Keuken Kampioen Divisie wederom de mogelijkheid om aan te geven of ze wel of niet willen spelen tijdens interlandweken. Clubs die niet willen voetballen tijdens interlandperiodes, komen op de eerstvolgende maandag na de interlandperiode tegen elkaar in actie. Deze mogelijkheid geldt niet tijdens het WK.

 

TOTO KNVB Beker

De strijd om de TOTO KNVB Beker start voor betaald voetbalorganisaties in de week van 18-20 oktober 2022. De vijf Europees spelende clubs zijn vrijgesteld van deelname aan de eerste ronde en stromen pas in de tweede ronde (laatste 32) in (10-12 januari 2023). De finale van de TOTO KNVB Beker wordt gespeeld op zondag 30 april 2023.

 

Einde competities

De Keuken Kampioen Divisie eindigt vrijdag 19 mei 2023.

 

Keuken Kampioen Play-Offs        

De Keuken Kampioen Play-Offs worden in mei en juni afgewerkt. De reeks finales begint op maandag 22 mei en eindigt op zondag 11 juni 2023.

 

Johan Cruijff Schaal

De wedstrijd tussen de landskampioen en de TOTO KNVB Bekerwinnaar staat gepland voor het weekend van 30 en 31 juli 2022. Als de landskampioen ook winnaar is van de TOTO KNVB Beker, dan wordt dit een wedstrijd tussen de landskampioen en de nummer twee. Omdat nog onduidelijk is wanneer de bekerwinnaar en/of runner-up in actie komt in Europees verband, kan de exacte datum nog niet worden vastgesteld.

Puzzelen

Jan Bluyssen, manager competitiezaken KNVB: “Met een WK dat in de winter wordt gespeeld, hebben we nog meer dan anders moeten puzzelen om de speeldagenkalender van komend seizoen in te vullen. We hebben de clubs erbij betrokken, door duidelijk hun wensen met betrekking tot zaken als de competitiestart en doorspelen tijdens het WK te inventariseren. Op die manier zijn we uiteindelijk tot deze speeldagenkalender gekomen.”

 

Competitieprogramma

In juni wordt het definitieve competitieprogramma bekend gemaakt. Voor de invulling daarvan, met de exacte wedstrijden en speeltijden, volgt afstemming met de clubs, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, ESPN en de lokale autoriteiten.

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Cruyff Foundation Maatschappelijk partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
Predator Esports partner
KKD-partners
`