Talentscout – Joël Piroe

Paspoort

Joël Piroe

Club Jong PSV
Positie Aanvaller
Geboortedatum 2 aug 1999
Lengte 181 cm
Aantal doelpunten 8
Aantal wedstrijden 13
Minuten gespeeld  938

EINDHOVEN – De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht elke week een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Joël Piroe, spits van Jong PSV.

Piroe ruilde de jeugdopleiding van Feyenoord in de zomer van 2015 in voor die van PSV. In Eindhoven ontwikkelt de talentvolle aanvaller zich sterk en afgelopen zomer mocht hij zelfs even ruiken aan het grote werk. Na het behaalde kampioenschap met PSV Onder-19 in het seizoen 2017/18, ging hij in de voorbereiding op het huidige seizoen mee met het eerste elftal op trainingskamp naar het Zwitserse Verbier, waar hij in de wedstrijd tegen Neuchâtel Xamax zijn officieuze debuut mocht maken in de hoofdmacht. “Dat was een hele mooie ervaring”, vertelt Piroe in een interview met Voetbalzone.

Het werd een mooie, maar zware week voor Piroe. “In de jaren daarvoor was ik wel mee met Jong PSV op trainingskamp geweest, dus ik wist: trainingskampen zijn geen grapjes. Daar word je écht afgepeigerd tijdens trainingen. Ik was benieuwd hoe het niveau zou zijn. Het was sommige dagen echt afzien. Je traint twee keer per dag en dan zou je denken: wat doe je dan de rest van de dag? Nou, dan lig je op je kamer te rusten! Ik was niet de enige die het zwaar had. De jongens van het eerste kwamen ook op trainingen met zware benen. Ze vroegen of ik ook spierpijn had, dus niet alleen de jonkies hadden het zwaar.

Afkijken bij Luuk de Jong
De negentienjarige aanvaller had in de week in aanloop naar het trainingskamp al diverse keren meegetraind en wist een beetje wat hem te wachten stond. “Het niveau is veel hoger dan je gewend bent in de jeugd”, legt de jeugdinternational uit. “Het gaat sneller en iedereen is fysiek sterker. Ik merkte op trainingskamp dat ik nog veel stappen moet maken. Ik ben een ander type spits dan Luuk de Jong, maar als ik mezelf vergelijk en dan kijk naar de rol die ik moet uitvoeren, dan merk ik dat ik fysiek nog veel sterker moet worden. Ik moet niet alleen kunnen functioneren als een spits die in het strafschopgebied staat om te scoren, want je moet je ook voetballend veel meer laten zien.”

Statistieken van Joël Piroe in de Keuken Kampioen Divisie

Piroe, die in dertig wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie betrokken was bij tien doelpunten (6 goals, 4 assists), omschrijft zich als een ‘meevoetballende spits’ die ook van buiten de zestien kan scoren. “Ik ben geen spits die afhankelijk is van voorzetten. Ik ben niet een type Luuk de Jong die voorzetten wil hebben en graag de duels aangaat. Dat is niet echt mijn stijl”, legt Piroe uit. Hoewel hij een ander type spits is dan de PSV-captain, denkt hij veel te kunnen leren van de huidig topscorer van de Eredivisie. “Vooral van de manier waarop hij de duels aan gaat en hoe hij zich positioneert bij voorzetten. Ik let er bij hem soms op wat zijn beginpositie is en hoe hij zijn loopacties maakt.”

Piroe maakte zijn doelpunten vorig seizoen nog voor PSV Onder-19. Om de stap naar het betaalde voetbal geruisloos te laten verlopen, kwam hij de afgelopen twee seizoenen al regelmatig in actie bij Jong PSV. Met 17 jaar en 198 dagen maakte hij, in zijn achtste wedstrijd voor Jong PSV, zijn eerste competitiedoelpunt: alleen Steven Bergwijn en Justin Lonwijk waren jonger bij hun eerste doelpunt voor Jong PSV. Zijn ontwikkeling staat centraal en daarbij werd Piroe in de voorbereiding van dit seizoen geholpen door specialistentrainer Boudewijn Zenden. “Daar leren we heel veel van. Hij geeft veel aandacht aan de samenwerking tussen de buitenspelers en de spitsen”, aldus Piroe, die als aanvaller bij Jong PSV veel heeft aan de tips van oud-aanvaller en assistent-trainer Twan Scheepers. “Hij is erbij voor de aanvallers en heeft daar special aandacht voor”, klinkt het.

Joël Piroe in actie voor Jong PSV

Piroe lijkt goed om te gaan met de stap van de jeugd naar de Keuken Kampioen Divisie. “Je speelt niet meer tegen je leeftijdsgenoten, maar tegen volwassen mannen. Die denken ook weer wat anders. En je begint ook in stadions te spelen, waarin de omstandigheden een rol spelen. In de eerste vier of vijf wedstrijden was dat wel even wennen”, legt hij uit. Met name de volle stadions van NEC en FC Twente maakten indruk. “Een geweldige entourage, dat is waar we naartoe willen. Ik vind dat wij grote stappen hebben gemaakt. Aan het begin van het seizoen hadden we het zwaar. Nu, richting de winterstop, merk je dat we stappen maken en kunnen domineren tegen ploegen als Go Ahead Eagles. Maar in de Keuken Kampioen Divisie is er geen wedstrijd waarvan je vooraf weet dat je makkelijk gaat winnen. En dat is ook het mooie aan de competitie. Het lijkt wel alsof iedere wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie een finale is.”

Debuteren in PSV 1
De ambitieuze Piroe liet in 2017 weten dat hij binnen twee jaar zijn officiële debuut wilde maken in het eerste elftal. “Dat zou nog steeds kunnen. Ik heb er vertrouwen in dat het kan”, klinkt het. Om dat doel te bereiken moet Piroe nog stappen zetten. “Ik moet fysiek nog sterker worden, sterker aan de bal worden en mijn doelpunten blijven maken.” De spits was dit seizoen in twaalf competitieduels viermaal trefzeker. “Dat hadden er zeker meer mogen zijn. Maar als ik terugkijk naar de wedstrijden en let op hoe vaak ik betrokken ben bij aanvallen, dan denk ik dat ik op de goede manier bezig ben.”

De jonge Wijchenaar beseft dat de stap naar het eerste elftal groot is en met De Jong en Maxi Romero heeft hij sterke concurrenten voor de spitspositie. Bovendien keert Sam Lammers na de zomer mogelijk terug naar Eindhoven. Piroe is realistisch en nuchter genoeg om in te zien dat hij zich eerst moet bewijzen bij Jong PSV. Die opdracht gaf hoofdtrainer Mark van Bommel hem aan het begin van het seizoen ook mee. “Als Maxi (Romero, red.) terugkomt naar Jong PSV, moet ik ervoor zorgen dat ik het zo goed doe dat ik hoe dan ook speel. Hij vond dat ik eerst die strijd aan moet gaan voordat ik me ga mengen in een strijd om een plek in het eerste. Als ik eerlijk ben tegen mezelf, dan weet ik ook wel dat het zo werkt”, besluit Piroe.

Naam: Joël Piroe
Geboortedatum: 2 augustus 1999
Club: Jong PSV
Positie: Spits
Sterke punten: Scorend vermogen, balvast