Cybercontact

Informatiepagina over cyberinbraak KNVB

In april 2023 werd bekend dat de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is getroffen door een cyberinbraak. Criminelen stelden gegevens te hebben buitgemaakt en deze te publiceren tenzij de KNVB losgeld zou betalen. Deskundigenonderzoek kon niet uitwijzen welke gegevens daadwerkelijk waren buitgemaakt of ingezien. Dit stelde de KNVB voor een dilemma zonder een optie die prettig voelde. Omdat de CED voor haar archivering gebruik maakte van de IT-systemen van de KNVB, zijn er ook bestanden van de CED getroffen. 

Mogelijk buitgemaakte bestanden bevatten persoonsgegevens waarvan de verspreiding gevolgen kan hebben voor de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Het voorkomen van een dergelijke verspreiding woog voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om zich niet te laten afpersen. Daarom werden er onder deskundige begeleiding afspraken gemaakt door de KNVB over het niet-publiceren en verwijderen van gegevens. 

Net zoals de KNVB, wil de CED niet volledig terugvallen op beloften van criminelen. We informeren daarom betrokkenen van wie mogelijk gegevens zijn buitgemaakt of ingezien. Dit stelt hen in staat om ook zelf extra alert te blijven op eventuele signalen van misbruik van hun gegevens. 

Actuele informatie en antwoorden op veel gestelde vragen over dit incident kunnen betrokkenen raadplegen via deze website. De vraag- en antwoordrubriek wordt de komende tijd waar nodig geüpdatet. Het kan dus zijn dat jouw per e-mail gestelde vraag inmiddels is beantwoord op deze website. Raadpleeg deze website daarom regelmatig. 

De KNVB en de CED betreuren dit voorval ten zeerste en bieden aan alle betrokkenen excuses aan voor eventueel ongemak dat zij als gevolg hiervan ervaren.

Veelgestelde vragen