Excelsior kan net niet voor wonder zorgen en staat Eredivisie-plek af aan NAC
Nieuws

Excelsior kan net niet voor wonder zorgen en staat Eredivisie-plek af aan NAC

Excelsior is er zondagavond net niet in geslaagd een wonderbaarlijke comeback te voltooien. De Kralingers moesten terugkomen van een 6-2 nederlaag tegen NAC Breda en waren lange tijd hard op weg om daarin te slagen. Uiteindelijk kwam Excelsior één doelpunt te kort om op zijn minst een verlenging af te dwingen: 4-1.

Al snel in de wedstrijd waren de aanvallende intenties van Excelsior evident. De Rotterdammers poogden het spel te maken en kregen dan ook de eerste kans. Een prima voorzet van Couhaib Driouech bereikte Troy Parrott voor de goal, maar de spits nam niet goed aan en dus was de kans verkeken.

In minuut twintig zette Excelsior de ambities kracht bij door de score te openen. Met een fraaie steekpass stuurde Lazaros Lamprou spits Parrott diep. De Ier kon weglopen bij de verkeerd instappende Jan Van den Bergh, waarna de tocht naar het NAC-doel vrij was. Daar kon ook doelman Pepijn van de Merbel geen redding meer brengen: 1-0.

Enkele minuten later kreeg Derensili Sanches Fernandes een kansje. Het rollertje van de buitenspeler had echter evenveel weg van een schot als van een voorzet en dus draaide het uit op niks. Snel daarna kreeg Parrott een enorme mogelijkheid op zijn tweede doelpunt van de dag. De talentvolle aanvaller werd uitstekend weggestoken en bevond zich wederom in een één-op-één-situatie met Van de Merbel, maar deze keer kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

Uit de corner die daarop volgde ontstond wederom een grote kans. Siebe Horemans kopte in, maar met een katachtige reflex wist Van de Merbel een goal te voorkomen. Even daarna had rechtsback Mimeirhel Benita een piekfijne lage voorzet in huis op Lamprou, die vanaf dichtbij vrij kon inschieten. De Griekse aanvaller schoot echter wild over. 

Gedurende de hele eerste helft domineerde Excelsior en NAC kon ogenschijnlijk niet anders dan proberen de Rotterdammers tegen te houden. Dat lukte amper en voor rust zou de ploeg van Marinus Dijkhuizen dan ook op 2-0 komen. Van den Bergh vloerde Driouech in de eigen zestien, waarna Parrott vanaf elf meter raak schoot.

In de eerste helft zou het zelfs nog 3-0 worden. Een paar minuten voor rust probeerde Lamprou een medespeler te bereiken met een hoge voorzet. Geen enkele Excelsior-speler raakte de bal aan, waarna NAC-verdediger Boy Kemper het leer onbedoeld in eigen doel werkte. Na een monsterlijke eerste helft van Excelsior hadden de Rotterdammers nog maar één doelpunt nodig om de stand over twee wedstrijden gelijk te trekken. Parrott had die treffer op slag van rust nog op de schoen, maar Van de Merbel bracht niet voor de eerste keer zondagavond redding.

Het bezoekje aan de kleedkamer deed NAC bijzonder weinig goeds. Ook snel na de theepauze was Excelsior verreweg het beste team, terwijl de Bredase spelers amper de bal in de ploeg konden houden. Het resulteerde al in de vijfde minuut na rust in de 4-0. Sanches Fernandes’ goede voorzet van buiten de zestien werd knap binnengekopt door Parrott, die daarmee zijn hattrick compleet maakte.

Nadat de stand over twee wedstrijden gelijk was getrokken kroop NAC enigszins uit de schulp. Dat resulteerde eerst in een kansje voor Sigurd Haugen, die net niet bij een voorzet kon. In minuut 58 was het wel raak voor de mannen van Jean-Paul van Gastel. Aimé Omgba kreeg de bal met wat geluk bij Casper Staring, die vanaf net binnen het strafschopgebied hard raak schoot in de linkeronderhoek: 4-1. Daarmee was NAC virtueel Eredivisie-ploeg.

Na de tegentreffer was Excelsior weer de ploeg die een doelpunt nodig had en dus waren de Kralingers naarstig op zoek naar een gaatje in de NAC-defensie. Kansen zo groot als in de eerste helft bleven lange tijd uit. Een kwartier voor tijd probeerde Parrott het met het hoofd, maar zijn poging was makkelijk houdbaar voor Van de Merbel. Even later zette Kenzo Goudmijn bijna Lamprou oog in oog met de NAC-goalie, maar de pass werd kon nog net onderschept worden. Uit de tegenaanval ontstond een mogelijkheid voor Omgba, maar Stijn van Gassel was snel uit zijn doel.

Enkele minuten voor het einde van de reguliere speeltijd had Driouech een schot moeten produceren vanuit kansrijke positie. De buitenspeler maaide echter langs de bal en dus hoefde er geen verdediger of doelman in te grijpen. Ook de blessuretijd leverde de benodigde Rotterdamse treffer niet meer op en dus degradeert Excelsior uit de Eredivisie. NAC speelt daarentegen komend seizoen voor het eerst sinds 2019 op het hoogste niveau.

Deel via:

Verder lezen

Cover Image for Concept speelschema ’24/’25 bekend
Concept speelschema ’24/’25 bekend

De Keuken Kampioen Divisie start op vrijdag 9 augustus. Degradant Excelsior begint met een uitwedstrijd bij TOP Oss, terwijl FC Volendam op bezoek gaat bij De Graafschap. De derde degradant, Vitesse, begint thuis met een wedstrijd tegen Telstar. De clubs uit de Keuken Kampioen Divisie hebben dit jaar opnieuw de mogelijkheid gekregen om tijdens de […]

Cover Image for Community Champions: Succesvolle Afsluiting van MDT Traject bij Van Donge & de Roo Stadion
Community Champions: Succesvolle Afsluiting van MDT Traject bij Van Donge & de Roo Stadion

Vorige week woensdag vond bij het Van Donge & de Roo stadion de afsluiting van het MDT traject “Community Champions” plaats. Community Champions is een avontuur voor jongeren van 12 tot 23 jaar, waarbij zij de beste versie van zichzelf ontdekken. In dit 16-weken durende programma ontmoeten zij mensen uit het bedrijfsleven en jongeren van […]

Cover Image for Duarte wint Doelpunt van het Seizoen-trofee
Duarte wint Doelpunt van het Seizoen-trofee

Van de in totaal 1.159 doelpunten dit reguliere seizoen was de vrije trap van FC Groningen-middenvelder Laros Duarte de mooiste. Zijn vrije trap in Euroborg tegen Jong FC Utrecht werd uiteindelijk verkozen tot ‘Doelpunt van het Seizoen’ in de Keuken Kampioen Divisie.