` ADO Den Haag is 2023 als enige met drie zeges begonnen | Keuken Kampioen Divisie

ADO Den Haag is 2023 als enige met drie zeges begonnen

Dankzij een doelpunt van Tyrese Asante in het Haags Kwartiertje pakte ADO vlak voor het laatste fluitsignaal toch de drie punten tegen MVV Maastricht. Het was alweer de derde zege op rij voor de ploeg, die onder leiding van trainer Dick Advocaat ook FC Dordrecht versloeg en tussendoor in de bekerstrijd Kozakken Boys uitschakelde. Den Haag is daarmee de enige profclub in Nederland die 2023 met drie zeges begon.

Het is een bijzondere prestatie van Advocaat met ADO. Het was immers pas de tweede keer deze eeuw dat Den Haag een kalenderjaar begon met drie opeenvolgende zeges in alle competities, nadat het dit eerder deed in 2011. De club won dat jaar ook de vierde wedstrijd en eindigde uiteindelijk als zevende in de Eredivisie. Dat jaar gaat zij in 2023 dus nog niet voorbij tegen Jong FC Utrecht; desalniettemin wint ADO bij een nieuwe zege voor het eerst dit seizoen drie wedstrijden op rij in de Keuken Kampioen Divisie. Overigens is de prestatie van Den Haag momenteel uniek in Nederland: de formatie uit de Residentie is de enige overgebleven ploeg in de Nederlandse profcompetities met enkel zeges in 2023 (3). Een vliegende start dus.

ADO Den Haag heeft onder Dick Advocaat (foto) ook qua onderliggende statistieken een stap gezet ten opzichte van voorganger Dirk Kuijt. Sinds de eerste wedstrijd van de geroutineerde oefenmeester schoot alleen Heracles Almelo vaker op doel in de KKD (27) dan Den Haag (26). Ook was er maar één ploeg met meer voorzetten (De Graafschap, 133) dan ADO (105). Gemiddeld schieten de Hagenaars onder Advocaat vaker op doel per wedstrijd (6,5 keer) dan onder Dirk Kuijt (5 keer) en ook het aantal voorzetten per wedstrijd is gestegen, van 20,6 naar 26,3 per duel.
Dat is geen verkeerde gedachte voor de ploeg die kopspecialist Thomas Verheydt in de punt van de aanval heeft staan. Dit alles doet het elftal van Advocaat met minder balbezit dan onder Kuijt: dat is van 47,5 procent onder de gewezen trainer naar 45,8 procent onder Advocaat gegaan. ADO heeft dus minder vaak de bal, maar weet effectiever om te gaan met het balbezit.
Hopelijk voor Advocaat zal tegen Jong FC Utrecht aanwinst Joey Sleegers er nu wel bij zijn; de middenvelder die tegen MVV Maastricht nog ontbrak omdat hij niet speelgerechtigd was. Voor hem gloort bij zijn debuut meteen een mijlpaal, want zijn volgende doelpunt is zijn vijftigste in de Keuken Kampioen Divisie.

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Responsible Betting partner
KKD-partners
Official Dealmaker
Official supplier
Official supplier
Official supplier
KKD-partners
Media partner
Media partner
Media partner
`