Alles in kannen en kruiken voor Play-Offs bij TOP Oss

TOP Oss kan hoe dan ook nu al terugkijken op een mooi seizoen. De club, die in de afgelopen drie seizoenen twee keer vijftiende en één maal als laatste eindigde, plaatste zich immers voor het eerst sinds 2015 voor de Play-Offs om promotie/degradatie. De Ossenaren lijken overigens op precies het juiste moment (weer) in vorm te komen. De ploeg van trainer Klaas Wels hield in drie van de laatste vijf duels immers de nul en is al vijf wedstrijden op rij ongelsagen (W3, G2).

Het recept voor het succes van TOP bevat verschillende ingrediënten. Zo heeft Huseyin Dogan dit seizoen de smaak te pakken. De 25-jarige oud-Spartaan kwam in het verleden vooral als middenvelder in actie, maar scoort er dit seizoen als aanvaller lustig op los (20 keer). Samen met Ferdy Druijf (28), Mario Engels (24) en Lars Veldwijk (22) is Dogan één van de vier spelers in de Keuken Kampioen Divisie die dit seizoen minimaal twintig keer doel trof. Sterker nog: niemand was direct verantwoordelijk voor zo’n groot deel van de treffers van zijn ploeg als Dogan (45,5% – 20 van de 44 doelpunten).

Toch is het niet zo dat de doelpunten bij Oss als rijpe appelen vallen. Gemiddeld gezien kwam TOP Oss dit seizoen tot 1,19 treffers per duel. Dit decennium lag dat gemiddelde slechts één keer lager (1,17 in 2009/’10). De aanvallende cijfers zijn dus niet zo indrukwekkend te noemen, wat betreft de verdedigende cijfers is het andere koek. Deze competitie boekte geen ploeg meer clean sheets dan TOP Oss (14, net als FC Twente). In de voorgaande twee jaar samen lukte Oss dat in totaal tien keer. FC Twente (37) is overigens ook de enige ploeg die minder vaak moest vissen dan TOP Oss (40 keer). De 5-3-2-formatie van Wels lijkt dus zijn vruchten af te werpen.

Vrijdag gaat TOP Oss op bezoek bij Helmond Sport, maar het vizier ligt op 10 mei. Virtueel neemt Oss het dan op tegen RKC Waalwijk. Historisch gezien blijkt dat niet te makkelijkste tegenstander voor de club. De Ossenaren sloten slechts drie van de voorgaande veertien ontmoetingen met RKC in de Eerste Divisie winnend af (G3, V8). Het bereiken van de halve finale van de Keuken Kampioen Play-Offs lijkt dus nog een hele kluif worden.