Competitief! Verliespunten horen erbij in de Jupiler League

In de Jupiler League mag je als grote club geen enkele tegenstander onderschatten en kleinere clubs kunnen op hun beurt met vertrouwen richting de ploegen uit de top, want iedereen lijkt van iedereen te kunnen winnen. Het beste voorbeeld hiervan is N.E.C.. De Nijmegenaren zijn weliswaar koploper, maar hebben inmiddels ook al flink wat verliespunten.

Inmiddels zijn er er 29 duels afgewerkt in de Jupiler League en N.E.C. heeft momenteel 59 punten. Achttien keer won de ploeg, vijf keer speelde men gelijk en zes keer werd er verloren. Al met al hebben de Nijmegenaren ondanks de koppositie dus ook al 28 verliespunten opgelopen. Het merendeel daarvan liep de ploeg op tegen directe concurrenten, clubs uit het linkerrijtje. Maar ook tegen clubs uit het rechterrijtje heeft N.E.C. het zeker niet altijd makkelijk, zo blijkt uit de cijfers van Opta. Van de zestien wedstrijden die de ploeg speelde tegen clubs uit het huidige rechterrijtje werden er twaalf gewonnen, twee gelijkgespeeld en twee verloren. Kortom, tien verliespunten tegen de ‘zwakkere’ teams.

History repeating!

Het gegeven dat je zomaar tegen elke club punten kan laten in liggen is iets wat in deze competitie eigenlijk al jaren speelt. Het gemiddelde aantal verliespunten per wedstrijd wat de uiteindelijke Jupiler League-kampioenen opliepen is dit decennium 0,81. Al is dit getal hoger (0,88) als we seizoen 2014-2015 achterwege laten. Dat is namelijk het seizoen waarin kampioen N.E.C. veruit het minste aantal punten liet liggen. Sléchts 13 over het gehele seizoen.

Zonder dat ene succesjaar in de cijfers, zit N.E.C. dicht op het gemiddelde dit decennium. Het lijkt daarmee een seizoen zoals het de Jupiler League betaamt. Competitief.

  Seizoen  Kampioen  Verliespunten  (gem. per wedstrijd)
 10/11  RKC Waalwijk  0,85
 11/12  FC Zwolle  0,88
 12/13  SC Cambuur  0,97
 13/14  Willem II  0,92
 14/15  N.E.C.  0,34
 15/16  Sparta Rotterdam  0,81
 16/17  VVV-Venlo  0,89
 17/18  N.E.C.  0,96