Competitieprogramma Keuken Kampioen Divisie 2020/’21

Het Keuken Kampioen Divisie-seizoen 2020/’21 start op vrijdag 28 augustus. Nog meer dan andere jaren was het vanwege de coronacrisis een flinke kluif om de competitieprogramma’s op te stellen, met als voornaamste doelstelling er alles aan doen om de competitie uit te kunnen spelen.

Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal: “We wisten dat het maken van de competitieprogramma’s voor komend seizoen lastig zou zijn, met meer obstakels dan andere jaren en meer dan 200 verzoeken van alleen al de achttien Eredivisieclubs. We hebben alle scenario’s uitgewerkt om de competities uit te spelen en hebben alle partijen om maximale flexibiliteit gevraagd. Daaruit zijn deze programma’s voortgekomen. Het was een ongekende puzzel in deze complexe tijden, maar wij denken dat we er goed in geslaagd zijn om zo passend mogelijke competitieprogramma’s te maken.”

Klik hier voor het volledige competititeprogramma.

Competities uitspelen
De doelstelling is om er alles aan te doen om de competitie uit te kunnen spelen. Om dat te bewerkstelligen zijn de volgende voorwaarden gecreëerd:

·       Spelers, staf en scheidsrechters worden gedurende de competities voortdurend getest;

·       De coronaprotocollen blijven dit seizoen van kracht. Van daaruit kan geschakeld worden naar volle stadions, maar indien noodzakelijk ook naar spelen zonder publiek;

·       Alle clubs hebben afgesproken om hun stadion ter beschikking te stellen, mocht er in een bepaalde regio sprake zijn van een lockdown en een club niet terecht kunnen in hun eigen stadion;

·       In principe worden wedstrijden niet uitgesteld. De enige uitzondering op die regel is wanneer een club geen selectie op de been kan brengen.

Flexibiliteit binnen de competitie
In vergelijking met de afgelopen seizoenen zijn op het seizoen 2020/’21 de volgende wijzigingen van toepassing:

·       De play-offwedstrijden worden afgewerkt over één duel in plaats van over twee duels;

·       De speeldata en -tijden vanaf speelronde 22 (na de winterstop) worden pas eind december gecommuniceerd.

·       Op verzoek van FOX Sports en de Eredivisie en in overleg met alle clubs is een nieuwe speeltijd aan het programma toegevoegd: zaterdag 16.30 uur.

Alle clubs hebben komend seizoen één thuiswedstrijd op dat tijdstip. Dit is een pilot voor een seizoen.

Mocht het onverhoopt noodzakelijk zijn, dan zijn er extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald;

Totstandkoming
De werkzaamheden voor de nieuwe competitieprogramma’s beginnen ieder jaar in oktober. Eerst worden de internationale speeldagen (interlands en Europees voetbal) doorgegeven door de FIFA en de UEFA. Daarna wordt in overleg met de overheid en clubs de speeldagenkalender bepaald voor de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Johan Cruijff Schaal, TOTO KNVB Beker en de play-offs.

Vanwege de coronacrisis kende het maken van het competitieprogramma dit jaar meer hobbels dan gebruikelijk. Daarnaast is het programma in een veel kortere tijd tot stand gekomen. Uiteraard werd bij het maken van het programma voor de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie wel rekening gehouden met sportieve aspecten, maar ook de vele wensen van lokale overheden, clubs, supporters en de zendgemachtigden. Gedurende het proces is het programma overlegd met het Supporterscollectief, de Centrale Spelersraad (CSR), Coaches Betaald Voetbal (CBV), FOX Sports en alle clubs. Alle partijen hebben zich zeer constructief opgesteld om tot dit programma te komen.