Sparta Rotterdam jaagt in Oss op evenaring historische serie

Sparta Rotterdam gaat vrijdag op bezoek bij TOP Oss, dat net als De Rotterdammers dit seizoen nog maar één keer heeft verloren. De historie heeft de club mee, want Sparta Rotterdam is in de laatste vijftien ontmoetingen met TOP Oss ongeslagen en kwam in de laatste twaalf onderlinge duels telkens tot scoren. Toch jaagt de ploeg – in statistisch opzicht – vooral op de evenaring van een historische serie.

Sparta Rotterdam staat na vijf speelronden op een keurige derde plaats, één punt achter koploper SC Cambuur. Door de 2-0 zege op FC Den Bosch staat de ploeg van Henk Fraser op vier opeenvolgende zeges in de Keuken Kampioen Divisie.

De Spartanen lijken dit seizoen niet afhankelijk van één speler als het om scoren gaat. De acht goals van de ploeg zijn verdeeld over vijf verschillende doelpuntenmakers. Eén van de belangrijkste schakels is Mohamed Rayhi. De aanvaller was in zijn laatste vier wedstrijden telkens goed voor een treffer of een assist. Ook zijn onderliggende statistieken zijn prima: Rayhi schoot negentien keer en gaf zelf de eindpass bij twaalf schoten van teamgenoten. Geen Keuken Kampioen Divisie-speler was bij meer schoten de schutter dan wel aangever (31, gelijk met Aitor Cantalapiedra).

Maar de echte uitblinkers van de Kasteelheren staan momenteel in de verdediging. Sparta kreeg in de laatste vier wedstrijden geen enkel doelpunt tegen; de laatste tegentreffer was alweer 410 minuten geleden door toedoen van Tom Boere, een oude bekende van TOP Oss. Een groot contrast met afgelopen seizoen, toen Sparta meer goals tegen kreeg in de Eredivisie dan elk ander team (75). Mochten de Rotterdammers in het Frans Heesen Stadion wederom het doel schoonhouden, dan gaat dit team nu al de geschiedenisboeken in: Sparta houdt dan voor het eerst sinds mei 1962 in vijf opeenvolgende competitieduels de nul.