De buitenlandse smaakmakers van de Keuken Kampioen Divisie

Natuurlijk zijn er vele Nederlandse smaakmakers in de Keuken Kampioen Divisie, maar dit seizoen gaat de meeste aandacht uit naar twee buitenlanders. De revelaties van deze competitie komen uit Duitsland en Spanje. Ze spelen in Kerkrade en Enschede: Mario Engels en Aitor Cantalapiedra. De één voert het topscorersklassement aan, terwijl de ander zeer belangrijk is voor de koploper van de Divisie.

Mario Engels is bezig aan zijn tweede seizoen voor Roda JC. In de Eredivisie had de aanvaller het lastig en kwam hij slechts eenmaal tot scoren. Een niveau lager heeft hij zich ontpopt tot absolute goalgetter. Al 22 keer kwam de Duitser tot scoren, vaker dan iedere andere speler. Dat Engels liefst 47 procent van de treffers van zijn club voor zijn rekening nam (22 van de 47), maakt extra duidelijk hoe ongelofelijk belangrijk de spits voor Roda JC is. Sterker nog, bij geen enkele andere speler ligt dat percentage zo hoog. Engels’ naam prijkt niet bovenaan de lijstjes van spelers met de meeste schoten, schoten op doel of balcontacten in de vijandelijke zestien, maar hij heeft weinig kansen nodig om tot een treffer te komen. Gemiddeld komt hij tot scoren bij 24,4 procent van zijn schoten (22 van de 90), een percentage dat beter is dan zijn naaste belagers Ferdy Druijf (23,6% – 21 van de 89), Lars Veldwijk (16,7% – 17 van de 102) en Huseyin Dogan (15,6% – 15 van de 96).

Dan Aitor Cantalapiedra, via Barcelona, Valencia en Sevilla in Enschede beland. De vleugelspeler van FC Twente maakt indruk met zijn onuitputtelijk ogende creativiteit: alleen Mohamed Rayhi (10) en Dylan Seys (9) gaven dit seizoen meer assists dan ‘Aitor’ (7), terwijl alleen Branco van den Boomen (81) meer kansen creëerde dan de Spanjaard (80). Hij verstuurde dit seizoen al 309 passes naar de vijandelijke zestien, minimaal 34 meer dan iedere andere speler. Dat Cantalapiedra verder de voetballer is met de meeste succesvolle dribbels (53) en ook het vaakst onreglementair werd tegengehouden door zijn tegenstanders (72 overtredingen mee) laat zien dat het gevaar van de koploper vooral van hem komt. Verder is de aanvaller zonder bal belangrijk, want al 26 keer heroverde hij het speeltuig in het meest aanvallende derde deel van het veld. Slechts één speler deed dat vaker in de gehele competitie. Succesvol druk zetten lijkt dus wel aan Cantalapiedra besteed.

Toch is Cantalapiedra vooral een speler die je aan de bal wilt hebben. In 2019 was hij direct betrokken bij acht doelpunten (5 goal en 3 assists), alleen… Mario Engels (8 goals en 2 assists) overtrof dat aantal.