De derde periodetitel wil je eigenlijk niet winnen

De derde periodetitel: de titel die je eigenlijk niet wil winnen.

De derde periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie lijkt dit seizoen richting FC Twente te gaan. Ongetwijfeld een mooie bonus voor de ploeg uit Enschede, maar uit de statistieken van Opta blijkt dat FC Twente zich beter kan richten op het bovenaan eindigen in de reguliere competitie. De derde periodetitel is statistisch gezien namelijk allesbehalve een garantie op meer succes…

De cijfers laten zien dat het alweer een tijd geleden is dat de ploeg die de derde periodetitel heeft gepakt ook kampioen wordt.

In 2007 om precies te zijn. Toen was het De Graafschap wat onder Jan de Jonge een ijzersterke reeks neerzette, de 3e Periode binnenhaalde en daarna ook de titel. Het is dus alweer twaalf jaar geleden dat een winnaar van de 3e Periode uiteindelijk bovenaan eindigde. Alleen Sparta (2e in 2012) en Jong Ajax (2e in 2017) kwamen dit decennium nog het dichtst in de buurt.

Wat ook blijkt uit de Opta-stats is dat de derde periodetitel ook zelden succes oplevert in de nacompetitie. De laatste dertien keer slaagde de winnaar van de derde periodetitel er niet in om via de nacompetitie promotie af te dwingen richting Eredivisie. De laatste ploeg die dat wel lukte was FC Groningen o.l.v. Jan van Dijk in 2000.

Kortom, het winnen van de derde periodetitel is leuk, maar statistisch gezien kan je beter een andere periodetitel pakken, of, makkelijker gezegd dan gedaan, kampioen worden. In het geval van FC Twente is het kampioenschap zeker reëel, aan de andere kant is een voorsprong van negen punten allesbehalve een zekerheid in de Keuken Kampioen Divisie.