De ongekende effectiviteit van Youri Loen

Zonder te spelen voor een kampioenskandidaat, is Youri Loen de laatste seizoenen uitgegroeid tot één van de meest effectieve spelers van de Keuken Kampioen Divisie. Dat hoopt de middenvelder van Almere City FC vrijdag weer te bewijzen tegen Helmond Sport.

Tegen Jong PSV was Youri Loen in overdrachtelijke zin zijn gewicht weer eens in goud waard voor Almere. De middenvelder was met een doelpunt en twee assists direct betrokken bij alle drie de treffers van de club uit de Flevopolder. Hij kwam tot scoren uit een directe vrije trap en nam verder de hoekschop en vrije trap waaruit een treffer viel. Een week eerder scoorde Loen al vanuit een vrije trap toen hij Roda-doelman Tom Muyters passeerde. Loen staat te boek als een ware specialist als het gaat om standaardsituaties en maakt die reputatie bijna wekelijks waar.

Sinds de start van 2015/’16 was Loen negen keer trefzeker uit een directe vrije trap. Niemand anders in de Keuken Kampioen Divisie kwam in die periode op die manier zo vaak tot scoren. Alessandro Ciranni, die inmiddels speelt voor Royal Excel Moeskroen uit België, is de enige speler die Loen in dit opzicht partij kon bieden. Hij kwam als voetballer van MVV Maastricht zeven keer tot scoren uit vrije trappen.

De verfijnde traptechniek van Youri Loen uit zich niet alleen bij directe vrije trappen. Sinds de start van het afgelopen seizoen creëerden alleen Aitor Cantalapiedra (57) en Branco van den Boomen (49) meer doelrijpe kansen uit standaardsituaties dan de middenvelder van Almere City (44). Die liet sindsdien vanuit standaardsituaties negen assists noteren, minimaal drie meer dan iedere andere speler. Vanaf de start van het seizoen 2015/’16 gaf Loen maar liefst zestien assists uit hoekschoppen en vrije trappen. Daarmee staat hij ook in dat overzicht fier aan kop. Alleen oud ploeggenoot Gaston Salasiwa komt met tien assists nog enigszins in de buurt.

Helmond Sport, de komende tegenstander van Almere, hoeft niet meer gewaarschuwd te worden, want de Brabanders hebben al hun ervaring met Loen. Hij verzorgde in april nog een assist uit een vrije trap, nadat hij twee jaar terug een directe vrije trap binnenschoot tegen de ploeg uit Brabant.