` De slotfase is de specialiteit van Roda JC | Keuken Kampioen Divisie

De slotfase is de specialiteit van Roda JC

Roda JC kent weliswaar een wisselvallig seizoen met twaalf zeges, dertien nederlagen en vier gelijke spelen, maar er is een fase van wedstrijden waarin de ploeg het uitstekend doet. Zij scoort immers opvallend vaak tijdens of na de negentigste minuut. Afgelopen maandag werd dit kunstje wederom geflikt door de Limburgers toen invaller Bryan Limbombe in de slotfase de eindstand bepaalde op 2-0 tegen Jong AZ. 

Roda JC scoorde al negen keer in of na de negentigste minuut; meer dan iedere andere ploeg en gevolgd door de komende tegenstander VVV-Venlo (7 maal). De ploeg van trainer Edwin de Graaf deed dit in 2022/’23 even vaak als in de vier voorgaande seizoenen in de competitie bij elkaar. Er mag dus worden gesproken van een echte specialiteit. Sinds statistiekenbureau Opta data van alle doelpunten bijhoudt voor de Eerste Divisie (2008/’09) maakten slechts twee ploegen meer doelpunten na minuut 89: N.E.C. in 2019/’20 (11) en BV Veendam in 2010/’11 (10). Niet elke goal van de Limburgers in dit tijdsbestek was doorslaggevend voor het eindresultaat, maar in vier van de negen gevallen werd met een dergelijke treffer een nederlaag voorkomen (het gaat dus om alle vier de gelijke spelen van dit seizoen).

KKD 2022/’23 – Doelpunten in of na de 90e minuut
Ploeg Aantal
Roda JC Kerkrade 9
VVV-Venlo 7
Heracles Almelo 5
De Graafschap 5
Jong AZ 5
Meeste doelpunten in of na de 90e minuut in een KKD-seizoen sinds 2008/’09
Seizoen Team Aantal
2019/20 N.E.C. 11
2010/11 BV Veendam 10
2022/23 Roda JC Kerkrade 9
2013/14 FC Emmen 9
2020/21 FC Volendam 9

In twee van de laatste drie competitieduels was Roda JC doeltreffend in of na de negentigste minuut. Beide keren was Bryan Limbombe (foto) hiervoor verantwoordelijk en vergrootte hij de marge naar een verschil van twee treffers (1-3 zege bij Jong FC Utrecht en een 2-0 overwinning op Jong AZ). De Belg deed dit telkens als invaller.

Op basis van zijn statistieken zou hij een basisplaats echter zeker verdienen. Dit seizoen dribbelde hij in de Keuken Kampioen Divisie het vaakst een tegenstander succesvol voorbij (49 keer) en slechts drie spelers noteerden meer balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied dan Limbombe (146). Ook mikt hij gemakkelijk tussen de palen. Met 31 schoten op doel, heeft hij in dat klassement alleen ploeggenoot Dylan Vente (42), aankomend tegenstander Nick Venema (35) en Odysseus Velanas van NAC Breda (32) boven zich. VVV is dus gewaarschuwd, misschien alleen al omdat Limbombe in het heenduel met de Venlonaren in oktober al scoorde.

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Responsible Betting partner
KKD-partners
Official Dealmaker
Official supplier
Official supplier
Official supplier
KKD-partners
Media partner
Media partner
Media partner
`