De sterke punten van de finalisten in de Keuken Kampioen Play-Offs

Vier clubs strijden zaterdag en dinsdag in de Keuken Kampioen Play-Offs nog om twee plaatsen in de Eredivisie. Hier de statistische onderbouwing van de sterke punten van de ploegen.

RKC Waalwijk heeft zich knap door de eerste twee rondes van de Play-Offs gespeeld. Dat is bijzonder als wordt bedacht dat de Waalwijkers met de jaarwisseling op de veertiende plaats van de ranglijst stonden. Vanaf dat moment is de machine gaan lopen. In 2019 won alleen kampioen FC Twente meer wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie dan de elf zeges van de manschappen van trainer Fred Grim (foto). Die lijn trekt de ploeg in de Play-Offs door. Zij noteerde in de Play-Offs al 24 schoten op doel, gemiddeld zes per wedstrijd. Een hoger gemiddelde zelfs dan in de reguliere competitie voor de Brabanders (5,9). In de Play-Offs komt dat beste gemiddelde echter Go Ahead toe, dat zestien keer op doel schoot in twee duels (gemiddeld 8 per wedstrijd). De club uit Deventer kan verder vertrouwen op een goede balans in de finale van de Play-Offs. De laatste twee keer dat de Eagles de eindstrijd bereikten – in 2013 en 2016 – dwongen de Eagles promotie af. FC Volendam en De Graafschap moesten destijds het onderspit delven. Is RKC de volgende?

Sparta, de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie, treft de nummer zeventien van de Eredivisie: De Graafschap. Vorig seizoen waren die rollen omgedraaid, toen Sparta degradatie probeerde te voorkomen en De Graafschap promotie wilde afdwingen. Sparta voelt zich in de Play-Offs erg comfortabel zonder de bal. De ploeg van Henk Fraser noteerde slechts 39,7 procent balbezit; minder dan iedere andere deelnemer aan de Play-Offs. Toch is Sparta de enige formatie die – ondanks het weinige balbezit – geen tegentreffer kreeg. In de tegenaanval scoorde het liefst vijf keer. Die dreiging voor De Graafschap lijkt dus duidelijk, maar de Achterhoekers kunnen weer leunen op een uitstekende thuisbalans. De sfeer op De Vijverberg lijkt de Superboeren het juiste zetje in de rug te geven. Van de laatste acht Play-Off wedstrijden voor eigen publiek verloor De Graafschap er geen en won er liefst zes. Een mooi vooruitzicht voor dinsdag, maar dan dient er zaterdag wel een goede uitgangspositie te worden behaald in Rotterdam.