` De succesformule van FC Eindhoven: drie centrale verdedigers | Keuken Kampioen Divisie

De succesformule van FC Eindhoven: drie centrale verdedigers

Na een desastreus verlopen februari met vijf nederlagen zonder tot scoren te komen, is FC Eindhoven in maart ‘gewoon’ verder gegaan met het boeken van goede resultaten; zoals de ploeg dat ook al deed in de eerste 21 wedstrijden van het seizoen. Op ruim driekwart van de competitie staan de Brabanders nog altijd op een knappe vijfde plaats op de ranglijst. Trainer Rob Penders doet dit niet met een traditioneel Nederlandse 4-3-3-formatie, maar met een systeem met drie centrale verdedigers en vleugelspelers. Dat blijkt een succesvolle formule in de Keuken Kampioen Divisie.

In februari liep FC Eindhoven een behoorlijke tik op met vijf verliespartijen tegen onder meer FC Dordrecht en TOP Oss. De supporters zagen hun hoop op de eerste promotie sinds 1975 al uit handen glippen, maar na een zakelijke zege op Telstar (0-1), een overtuigende op Jong Ajax (5-1) en een knap gelijkspel tegen ploeg in vorm ADO Den Haag (1-1) zijn de Blauw-Witten weer helemaal terug in vorm. 

De opleving komt nadat trainer Rob Penders zijn systeem iets aanpaste. Waar Eindhoven in de eerste seizoenshelft veelal succesvol was met een 3-4-3-systeem, is de ploeg de laatste weken overgestapt naar een 3-5-2-formatie met Charles-Andreas Brym en Evan Rottier als spitsen. Wel hielden de Brabanders vast aan het spelen met drie centrale verdedigers. Dat blijkt succes te brengen in de Keuken Kampioen Divisie, want ook koploper PEC Zwolle speelt deze jaargang altijd met drie centrale verdedigers.

Vaakst met 3 centrale verdedigers gespeeld
Club Wedstrijden
FC Eindhoven 29
PEC Zwolle 29
Telstar 27
FC Dordrecht 22
Willem II 12

In het hart van de verdediging maakt vooral Mawouna Amevor (foto) veel indruk. Alleen VVV’er Rick Ketting (144) had dit seizoen meer uitverdedigende acties dan Amevor (136), die ook slechts twee verdedigers meer kopduels zag winnen (84, Rick Ketting en Thomas Beelen allebei 85). Voorts spelen de vleugelspelers een grote rol in het succes van Eindhoven. Jasper Dahlhaus laat het al langer zien op links, met vorig seizoen acht doelpunten en vier assists tegenover vier treffers en vijf assists dit seizoen. Op de rechterflank heeft jongeling Tibo Persyn iets minder resultaat, maar hij was in de laatste twee wedstrijden telkens goed voor een assist. Tot slot verdient Brian De Keersmaecker een pluim, want sinds de winterstop won geen speler vaker balbezit voor zijn ploeg dan deze middenvelder (102 keer).

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Responsible Betting partner
KKD-partners
Official Dealmaker
Official supplier
Official supplier
Official supplier
KKD-partners
Media partner
Media partner
Media partner
`