` De verdediging is de beste aanval bij de Eagles | Keuken Kampioen Divisie

De verdediging is de beste aanval bij de Eagles

Go Ahead tankte maandag volop vertrouwen door de 6-0 zege in de strijd om de TOTO KNVB Beker. Dat was de grootste overwinning voor de Eagles in een officieel duel sinds 1 oktober 2010. Toen werd de competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht met 8-0 gewonnen. Ook al speelde de ploeg van oud-verdediger Kees van Wonderen tegen een zwaargehavend NAC Breda, het was geen toeval dat zijn mannen de nul hielden en dat met Sam Beukema en Jeroen Veldmate twee verdedigers op het scoreformulier terechtkwamen. Het lijkt erop dat de uitdrukking ‘de aanval is de beste verdediging’ omgekeerd van toepassing is op de Deventenaren.

Uitblinkende verdediging Go Ahead Eagles

Go Ahead is dit seizoen samen met SC Cambuur en Almere City de ploeg met de minste tegentreffers (8) in de Keuken Kampioen Divisie. Van de negen duels hielden Eagles maar liefst zes keer de nul: net zo vaak als in de gehele vorige jaargang. De verdediging van de Sallanders blinkt echter niet alleen achterin uit, maar ook voorin, want vier van de tien competitiedoelpunten zijn afkomstig van verdedigers. Met het percentage van veertig procent zijn nergens op dit niveau de achterhoedespelers zo succesvol.

Steunpilaar Sam Beukema

De grote steunpilaar is Sam Beukema (foto). De centrale verdediger is samen met spits Sam Hendriks dit seizoen clubtopscorer met twee doelpunten. En omdat Beukema ook nog een assist heeft gegeven, is hij met buitenspeler Bradly van Hoeven bij de meeste treffers van de Deventenaren betrokken (3). Beukema maakte beide treffers met het hoofd, de één uit een hoekschop en de ander uit een vrije trap. In het bekerduel met NAC was het wederom raak. Beukema zette zijn ploeg op een 1-0 voorsprong met een kopbal uit een corner. Bij de komende tegenstander Excelsior zouden alle alarmbellen op rood moeten gaan, want de Kralingers incasseerden juist drie van hun laatste vijf doelpunten in de Keuken Kampioen Divisie uit een hoekschop.

Ook verdedigend blijkt Beukema zijn mannetje te staan. Dat is aan meer statistieken te zien dan alleen het aantal tegendoelpunten. De 21-jarige liet deze competitie 21 intercepties noteren, minstens vier meer dan iedere andere speler van Go Ahead. Met 59 uitverdedigende acties is hij zelfs koploper van alle spelers uit de competitie. En van alle spelers die dit seizoen minstens 25 duels aangingen, kwam alleen Excelsior-speler Sander Fischer (78,8%) met een groter percentage als winnaar uit de strijd dan Beukema (70,7%).

`