` De voorsprong van Devin Haen op Luuk de Jong en Klaas Jan Huntelaar | Keuken Kampioen Divisie

De voorsprong van Devin Haen op Luuk de Jong en Klaas Jan Huntelaar

Voor Devin Haen was de wedstrijd van De Graafschap tegen FC Eindhoven bijzonder, want nadat de zeventienjarige spits zich eerder als invaller had laten zien met drie doelpunten, beloonde trainer Reinier Robbemond hem met zijn eerste basisplaats. Zo vroeg je basisdebuut maken voor de Superboeren, deden zelfs zijn meest illustere voorgangers niet.

Dat Robbemond zijn goudhaantje een basisplaats gaf, was gezien zijn eerdere opstellingen opvallend. Met 26 jaar en 197 dagen heeft De Graafschap immers gemiddeld de oudste startformatie van alle ploegen in de Keuken Kampioen Divisie. De trainer kon echter niet om Haen heen na de indrukwekkende invalbeurten, want de aanvaller was in 236 minuten goed voor drie goals en loste bovendien gemiddeld 4,6 schoten per 90 minuten. Joey Konings, die in de eerste tien wedstrijden de voorkeur kreeg, kwam in 641 minuten ook tot drie doelpunten maar lost per 90 minuten slechts 2,3 schoten. Met een treffer per 79 minuten heeft Haen zelfs een beter gemiddelde dan Thijs Dallinga. De topscorer van de competitie scoort dit seizoen eens per 88 minuten.

Er zijn slechts weinig spelers die zo jong als Haen al indruk maken bij De Graafschap. Zo had Luuk de Jong op zijn achttiende jaar pas zijn eerste basisplaats in Doetinchem en Klaas Jan Huntelaar stond pas op zijn negentiende voor het eerst aan de aftrap van de Superboeren. Wat dat betreft heeft het talent dus een voorsprong op de spitsen die later onder meer in het shirt van Barcelona en Real Madrid zouden spelen.

Momenteel is de Keuken Kampioen Divisie het terrein van Devin Haen (foto) en in de laatste tien jaar maakten alleen Perr Schuurs en Crysencio Summerville voor een niet-beloftenploeg meer dan drie doelpunten op dit niveau voor hun achttiende verjaardag. De eerstgenoemde speelde dit seizoen al in de Champions League namens Ajax en Summerville viel al drie keer in voor Leeds in de Premier League. Ook dat belooft veel goeds voor Haen. De kans is groot dat hij deze twee spelers overigens inhaalt, want hij wordt volgend jaar juni pas officieel volwassen.

Goals in KKD voor 18e verjaardag laatste 10 jaar
Speler Team Goals
Perr Schuurs Fortuna Sittard 5
Crysencio Summerville FC Dordrecht 5
Devin Haen De Graafschap 3
Finn Stokkers Sparta Rotterdam 3
Ringo Meerveld FC Den Bosch 2
Bob Vankan Fortuna Sittard 2
Keuken Kampioen Naamgevend partner
Cruyff Foundation Maatschappelijk partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
Predator Esports partner
KKD-partners
`