Doelpuntendrift bij Excelsior Rotterdam houdt aan

Waar vorig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie al nergens zo veel doelpunten vielen als bij wedstrijden van Excelsior (65 voor, 55 tegen), wordt die trend sinds de start van deze competitie ‘vrolijk’ doorgezet. De uitslagen 6-1 en 4-6 horen niet meer alleen bij tennis, maar ook bij Kralingers.

Excelsior maakte dus tien doelpunten in de eerste twee speelronden van dit seizoen. De laatste ploeg die na twee duels in de Keuken Kampioen Divisie de dubbele cijfers had bereikt, was Sparta Rotterdam in 2010 (14 treffers). De formatie van Marinus Dijkhuizen kreeg echter ook zeven tegengoals en is daarmee samen met MVV het meeste gepasseerd. De laatste keer dat Excelsior zo veel doelpunten moest incasseren in de eerste twee wedstrijden in de Eerste Divisie, was 58 jaar geleden! In 1962/’63 kreeg de club negen goals tegen.

Geheel onverwacht kwam de doelpuntenregen niet. Excelsior scoorde immers telkens in de laatste achttien duels met een gemiddelde van 2,9 goals per wedstrijd. Alleen FC Volendam is met negentien ontmoetingen op rij met tenminste één doelpunt bezig aan een langere reeks. Wel moet hierbij weer worden aangetekend dat het achterin nog niet altijd goed staat, want in deze achttien wedstrijden incasseerden de Rotterdammers veertig goals, een gemiddelde van 2,2. Eén van de twee duels in deze reeks met ‘slechts’ twee treffers was de partij die vrijdag op het programma staat, want op 10 januari speelde Excelsior op bezoek in Dordrecht met 1-1 gelijk.
Elías Már Ómarsson (foto) is een belangrijke schakel in de doelpuntenmachine Excelsior. De IJslander moest zijn draai even vinden in de Keuken Kampioen Divisie met slechts drie doelpunten in zijn eerste twintig wedstrijden, maar daarna vond de spits in de laatste tien duels liefst veertien keer het net. Daarmee staat hij in kalenderjaar 2020 op gelijke hoogte met Robert Mühren en voor de topscorerstitel van 2020/’21 heeft Ómarsson met vijf treffers al een voorsprong van twee op zijn achtervolgers Mühren en de revelatie van Telstar: Ilias Bronkhorst.

FC Dordrecht zal zeker beducht zijn op Ómarsson, want de IJslander kwam in zijn eentje dit seizoen al tot meer schoten op doel (7) en treffers (5) dan alle Schapenkoppen bij elkaar (4 schoten op doel, 1 goal).