Eerste seizoen vol trots

In juli 2018 werd de Eerste Divisie omgedoopt tot de huidige Keuken Kampioen Divisie. Nu, elf maanden later, kijkt de Keuken Kampioen vol trots terug op het eerste seizoen als naamgever van wellicht de spannendste Divisie van Nederland.

Met grote clubs als FC Twente, Sparta Rotterdam en Roda JC als nieuwkomers werd de Keuken Kampioen Divisie voorafgaand aan het seizoen al een spannend competitieverloop voorspeld; en die kwam er. In de reguliere competitie was het Sparta Rotterdam dat voortvarend van start ging. Ondanks de nederlaag in de eerste wedstrijd tegen FC Twente wist de ploeg van trainer Henk Fraser de eerste periodetitel in het Keuken Kampioen Divisie-tijdperk te veroveren.

Na de periodetitel van Sparta Rotterdam raakte FC Den Bosch in vorm. De Bosschenaren verrasten vriend en vijand door in de winterstop positie te beztten met liefst vijf punten voorsprong op de concurrentie. In januari leverde dit de Bossche ploeg het periodekampioenschap op van de 2e periode. Echter, na het succes raakte de ploeg in verval. Terwijl FC Den Bosch de ene na de andere wedstrijd niet wist te winnen, won concurrent FC Twente liefst 10 duels op rij. Daardoor ging de koppositie (en tevens ook de 3e periodetitel) naar Enschede. De nummer 1 positie stonden De Tukkers vanaf dat moment niet meer af. Door een 0-0 gelijkspel tegen Jong AZ werd FC Twente op 22 april 2019 als eerste ploeg ooit kampioen in de Keuken Kampioen Divisie.

Keuken Kampioen Play-Offs

Als toetje van het seizoen ging op 10 mei 2019 de allereerste editie van de Keuken Kampioen Play-Offs van start. Na zenuwslopende wedstrijden in de 1e ronde en Halve Finale gingen de twee finales tussen enerzijds De Graafschap en Sparta Rotterdam, anderzijds RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles. Het werden sensationele finales met spectaculaire uitkomsten. Sparta Rotterdam wist een 1-2 thuisnederlaag op De Vijverberg goed te maken en promotie naar de Eredivisie doormiddel van een 0-2 uitzege veilig te stellen. RKC Waalwijk is de andere ploeg die het Gouden Kampioensschild in de lucht mocht houden. Na een behoudende 0-0 in de eerste wedstrijd werd de return een waar spektakel. In de 89e minuut schoot Pieter Langedijk (oud-RKC Waalwijk) Go Ahead Eagles naar een 4-3 voorsprong en dat zou promotie betekenen. Echter, RKC wist nog voor een hele bijzondere comeback te zorgen. In de 94e (!) minuut schoot Stijn Spierings de 4-4 achter doelman Hobie Verhulst en twee minuten later zorgde Mario Bilate voor de eindstand: 4-5. Dat betekende dat RKC Waalwijk samen met Sparta Rotterdam de eerste winnaars zijn van de Keuken Kampioen Play-Offs.