` FC Dordrecht is sterk in de slotfase | Keuken Kampioen Divisie

FC Dordrecht is sterk in de slotfase

Mede door productief te zijn in de slotfase van wedstrijden, heeft FC Dordrecht de laatste weken de aansluiting weer gevonden. De laatste drie wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie leverden vier punten op, waardoor de ploeg van trainer Michele Santoni twee punten achter Almere City staat en één punt toegeeft op TOP Oss. De club staat nog steeds onderaan, maar heeft na veertien duels meer punten vergaard (10) dan in vier van de voorgaande vijf seizoenen op dit meetpunt.

FC Dordrecht doet net als in de afgelopen jaren mee in de onderste regionen van de ranglijst, maar er valt iets op aan de laatste drie competitiewedstrijden die eindigden in 3-3 tegen FC Den Bosch, een 4-2 nederlaag tegen FC Volendam en een 2-1 zege op NAC Breda. In al deze duels scoorden de Schapenkoppen in of na de tachtigste minuut. Dordrecht heeft deze jaargang al even vaak in dit tijdsbestek gescoord als in 2020/’21 (5 keer). Dit seizoen waren alleen Almere City, ADO Den Haag en De Graafschap vaker trefzeker in of na de tachtigste minuut (allen 6) dan de formatie uit de Merwestad (5, net als Excelsior, VVV-Venlo en FC Eindhoven). Procentueel gezien maakten alleen VVV-Venlo en Jong AZ meer doelpunten in de slotfase (33,3%) dan FC Dordrecht (29,4%), want de ploeg liet vijf van de zeventien treffers aantekenen in deze periode van wedstrijden.

Jacky Donkor (op de foto rechts) valt daarbij op. Van alle spelers die dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie minstens driehonderd minuten in actie kwamen, gaf niemand gemiddeld zoveel succesvolle voorzetten uit open spel per wedstrijd als de 22-jarige Belg (1,6). Verder ondernam hij meer doelpogingen per duel dan iedere andere ploeggenoot met minstens 300 speelminuten (3,2).

Scoren deed Donkor in 2021/’22 nog niet, maar doelpunten voorbereiden wel. Hij gaf zijn enige assists in zijn laatste twee wedstrijden. Daarmee kan hij de eerste speler van FC Dordrecht worden die sinds de laatste degradatie in 2015 in drie opeenvolgende duels een doelpunt voorbereidt. De aanvaller gaf dit seizoen twee assists in acht competitiewedstrijden, één meer dan in 26 duels in 2020/’21. Toen kwam hij overigens uit voor de komende tegenstander: FC Eindhoven. De Belg weet daardoor hoe het is om belangrijk te zijn in het Jan Louwers Stadion. Al zijn drie competitiedoelpunten van vorig seizoen maakte hij in de Lichstad, terwijl zijn enige assist ook op de locatie van komende zaterdag werd aangetekend. Toen was de opponent… FC Dordrecht.

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Cruyff Foundation Maatschappelijk partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
Predator Esports partner
KKD-partners
`