` FC Emmen is in verschillende opzichten veerkrachtig | Keuken Kampioen Divisie

FC Emmen is in verschillende opzichten veerkrachtig

FC Emmen boekte afgelopen week bij TOP al weer de vijfde zege in de laatste zes duels. Maar gemakkelijk ging dat niet, want het moest tot de 93e minuut wachten op het bevrijdende doelpunt van Jeroen Veldmate (foto). Na de 1-0 van Justin Mathieu had Oss zelfs de beste papieren, maar dankzij de gelijkmaker van invaller Jasin Assehnoun en de late rake kopbal van Veldmate lachte de ploeg uit Drenthe het laatst. Het toont aan dat de club die in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen slechts vier punten pakte veerkrachtig is.

Wat betreft veerkracht heeft het elftal van trainer Dick Lukkien het goed voor elkaar. FC Emmen deed daar dit seizoen al vaker met succes een beroep op, want alleen Jong Ajax veroverde meer punten na een achterstand (13) dan de ploeg uit Drenthe (7). Eerder was dat immers ook al gelukt tegen Telstar (1-1) en MVV Maastricht (zelfs 7-1 nadat de Limburgers de score hadden geopend).

Terugkomen in de wedstrijd doe je met een aanval die 90 minuten lang gevaarlijk kan zijn, maar ook door een verdediging die de hele wedstrijd bij de les is. Dat laatste zit ook goed bij FC Emmen, dat op dit vlak statistisch uitstekend presteert. Zo kreeg het dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie minder schoten tegen (91) en minder schoten op doel tegen (31) dan elke andere deelnemer. Het is dan ook niet verrassend dat er geen ploeg is met minder tegentreffers (10, net als Jong AZ).

De achterhoede is overigens niet alleen goed in het tegenhouden; de verdedigers zijn ook voor het vijandelijke doel belangrijk. Zo was Jeroen Veldmate dus het goudhaantje tegen TOP Oss. Van de laatste zes competitiedoelpunten werden er zelfs drie gemaakt door verdedigers en telkens betrof het een treffer uit een kopbal: behalve Veldmate scoorde Lorenzo Burnet tegen NAC Breda en Miguel Araujo tegen Jong FC Utrecht op deze manier.

De wedstrijd tegen Roda JC belooft aantrekkelijk te worden, want ook de ploeg van trainer Jurgen Streppel is in vorm met drie zeges uit de laatste vijf competitieduels. Verder staan er twee ploegen tegenover elkaar die graag de bal hebben: alleen Jong Ajax (62,0%) heeft dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie een hoger percentage balbezit dan FC Emmen (59,7%) en Roda JC Kerkrade (55,7%).

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Cruyff Foundation Maatschappelijk partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
Predator Esports partner
KKD-partners
`