FC Volendam garantie voor doelpunten aan beide zijden van het veld

Na een aantal seizoenen in de middenmoot is FC Volendam dit seizoen weer een heuse spektakelploeg. Met aantrekkelijk voetbal heeft trainer Wim Jonk (foto) ‘Het Andere Oranje’ naar een verdienstelijke vierde plaats geloodst en dankzij winst van de 2e periode is een plaats in de Keuken Kampioen Play-Offs een zekerheid.

Zelfs een directe promotie leek erin te zitten, maar na drie punten uit de laatste vier duels is het gat met SC Cambuur en De Graafschap opgelopen tot respectievelijk elf en zeven punten met nog tien wedstrijden te gaan. Toch lijkt FC Volendam niet echt te hoeven vrezen voor een vormdip. Sinds de aanstelling van Jonk liet het nog nooit in vijf opeenvolgende ontmoetingen punten liggen en verder heeft Volendam dusdanig veel scorend vermogen dat een zege altijd op de loer ligt.

Sinds 18 oktober (3-0 verlies bij Go Ahead Eagles) kwam FC Volendam immers in elk competitieduel tot scoren. De reeks van zeventien opeenvolgende wedstrijden met minstens één treffer is de langste huidige reeks van alle huidige deelnemers aan de Keuken Kampioen Divisie. Met 53 doelpunten uit de eerste 28 ontmoetingen is de ploeg nu al productiever dan over het gehele afgelopen seizoen (46 goals) en het gemiddelde van 1,9 doelpunten per wedstrijd is voor de ploeg het hoogste sinds 2014/15, toen er liefst 2,2 keer werd gescoord per duel.

Waar het aanvallend dus lukt, is het verdedigen nog wel een punt van aandacht. FC Volendam kreeg immers in de laatste veertien competitieduels ook telkens minstens één doelpunt tegen. Alleen Jong AZ overlegt momenteel een langere reeks zonder clean sheet. Een keer de nul houden zou dus wenselijk zijn, maar kijkend naar de statistieken is er nog geen reden tot wanhopen: sinds de laatste clean sheet van FC Volendam kreeg de ploeg in veertien duels 52 schoten op doel tegen, alleen NAC Breda (43) en SC Cambuur (47) deden dat beter over die periode.

De komende tegenstander vormt weer een mooie test en lijkt een garantie voor spektakel; Jong Ajax is met 72 doelpunten de topscorer van de competitie en werd dit seizoen pas één keer van scoren afgehouden, maar heeft inmiddels meer treffers moeten slikken (43) in 2019/’20 dan de rivaal uit Volendam (42).