` Helmond Sport is defensief top | Keuken Kampioen Divisie

Helmond Sport is defensief top

De zoete smaak van de overwinning was waarschijnlijk nog zoeter dan normaal voor Helmond Sport. De ambitieuze club beleefde een valse start van het seizoen door de eerste vier wedstrijden te verliezen. Daarna wonnen de Brabanders twee van de drie duels erna, waaronder afgelopen week tegen FC Dordrecht. Een bewogen start dus, maar waar lag het probleem en heeft de ploeg van trainer Sven Swinnen (foto) iets om zich aan vast te houden?

Eén statistiek springt er meteen bovenuit. Helmond Sport is de formatie die de minste schoten tegen kreeg in de Keuken Kampioen Divisie. Het elftal van Swinnen zag tegenstanders slechts zestig doelpogingen doen in zeven wedstrijden. Ook omgerekend naar het gemiddelde per wedstrijd scoort de ploeg het best (8,6 schoten tegen). Een opvallend feitje gezien de huidige zeventiende plaats op de ranglijst. De komende tegenstander Heracles Almelo incasseerde bijvoorbeeld al 81 schoten. Onderdeel van de goede defensieve prestaties is het hoge aantal onderscheppingen. Alleen ADO Den Haag noteerde dit seizoen meer intercepties (122) dan Helmond Sport (119). Cijfers om op te bouwen dus voor de Brabanders.

Minste schoten tegen KKD 2022/’23
  Team Aantal
1 Helmond Sport 60
2 Willem II 64
3 Heracles Almelo 81
4 Roda JC Kerkrade 82
5 Almere City FC 84

Daarentegen valt ook op dat het elftal zelf niet vaak schiet. Het kwam tot dusver tot 84 pogingen, iets dat slechts vijf ploegen minder vaak deden. Het verklaart het lage aantal doelpunten van Helmond, dat momenteel op zeven treffers staat. Afgelopen week tegen FC Dordrecht scoorden de Brabanders twee keer uit slechts zes schoten. Omdat het aantal schoten vaak een betere indicator is hoe goed een team presteert dan het aantal doelpunten in slechts een paar speelronden, lijken er voor de mannen van Swinnen mogelijkheden te liggen om verder te stijgen op de ranglijst. Dankzij het lage aantal schoten tegen heeft de club een goede basis gelegd voor defensieve prestaties, maar Helmond zal zelf tot meer doelpogingen moeten komen om wedstrijden te blijven winnen.

Met Heracles krijgt Helmond Sport vrijdag een moeilijke tegenstander voor de kiezen. De laatste onderlinge ontmoeting is van lang geleden: Helmond ontmoet de huidige nummer drie voor het eerst sinds maart 2005 in alle competities. Toen wonnen de Almeloërs, net zoals nu in Eerste Divisie-verband, met 0-1 op De Braak. Een volgende zege van Heracles betekent dat die club voor het eerst sinds september 1980 drie opeenvolgende zeges boekt op Helmond Sport, maar zover zal Helmond het niet willen laten komen.

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
KKD-partners
Official supplier
Official supplier
Official supplier
KKD-partners
Media partner
Media partner
Media partner
`