Het dilemma van scheidend en aankomend trainer Henk de Jong

Wat er komende week ook gebeurt, voor Henk de Jong worden de wedstrijden tussen SC Cambuur en De Graafschap in vele opzichten bijzonder. Hij speelt met de Superboeren immers tegen zijn vorige… En volgende club.

Henk de Jong (foto) bracht SC Cambuur in 2013 hoogstpersoonlijk naar de Eredivisie. Na het tussentijdse vertrek van Alfons Arts in maart won de club uit Leeuwarden onder leiding van de (toen nog) interim-trainer zeven van de resterende acht competitieduels. Het was voldoende om de titel in de wacht te slepen en de laatste promotie van de Friezen. Drie seizoenen hield de ploeg het vol op het hoogste niveau, maar na het seizoen 2015/’16, waarin De Jong in februari zelf opstapte bij de club, daalde de ploeg weer af.

De eerstvolgende klus van Henk de Jong in het trainersvak werd De Graafschap, zijn huidige werkgever. Hij slaagde er daarmee in 2017 nog niet in om zich te plaatsen voor de play-offs, maar in het daaropvolgende seizoen stroomden de Superboeren door de vierde plek op de eindrangschikking in de tweede ronde in. Daarin werd Telstar met een 6-5 score over twee wedstrijden verslagen, waarna het De Graafschap van Henk de Jong in de finale met 3-2 te sterk was voor Almere City FC. Promotie naar de Eredivisie was een feit.

Vorig seizoen werd er in de vier play-off duels van De Graafschap liefst zestien keer gescoord. Destijds ging de oefenmeester dus niet de nacompetitie in om die niet te verliezen, maar om hem te winnen. Nu staat hij aan de andere kant en heeft hij als Eredivisietrainer meer te verliezen dan vice versa. Sinds 2017 kwam hij Cambuur drie keer tegen. Op De Vijverberg wonnen de manschappen van Henk de Jong met 3-0 en 2-0, terwijl in Leeuwarden een nipte 3-2 nederlaag werd geleden.