Het grote contrast van Roda JC

Roda JC schoot met twee overwinningen, waarbij de Limburgers geen tegentreffer kregen, uit de startblokken van de Keuken Kampioen Divisie. Geen enkele andere ploeg die al twee duels speelde, kan de formatie uit Kerkrade nazeggen dat zij nog geen doelpunt tegen hoefde te incasseren.

Roda JC begon dus voortvarend en dat staat in schril contrast met het moment waarop het afgebroken seizoen 2019/’20 eindigde. De Limburgers stonden toen op de zeventiende plaats en dat is de laagste klassering ooit in het Nederlandse profvoetbal van de club. Inmiddels keerde de rust weder, werd er in februari met Jeffrey van As een ervaren technisch directeur aangetrokken en kwam er afgelopen zomer met Jurgen Streppel een trainer aan het bewind die zijn sporen heeft verdiend. Met Kees Luijckx (34), Stefano Marzo (29) en Niek Vossebelt (29) voegden zij drie ervaren spelers toe aan de sterkhouders van vorig seizoen: Roland Alberg (foto) en Jordy Croux.

Dat de club in de laatste twee duels even vaak heeft gewonnen als in de negentien competitiewedstrijden daarvoor (V10, G7) en vorig weekeinde voor het eerst sinds oktober 2019 zegevierde in opeenvolgende wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, bewijst hoe groot het contrast met afgelopen seizoen is. Verder heeft Roda dus nog geen doelpunt hoeven incasseren. Als de Limburgers ook vrijdag bij De Graafschap het doel schoon houden, zou het voor het eerst sinds september 2018 zijn dat de Limburgers in drie opeenvolgende duels in de Keuken Kampioen Divisie een clean sheet halen.

De man die bij Roda voor de aanvallende impulsen moet zorgen is net als afgelopen seizoen Roland Alberg. Toen hoefde hij met negen treffers en twee assists alleen Ike Ugbo (14 – 13 doelpunten en 1 assist) voor zich te dulden als meest waardevolle speler van de Limburgers. Na het vertrek van Ugbo lijkt Alberg het spreekwoordelijke stokje over te nemen. In de eerste twee speelronden was hij beide keren goed voor een goal en trekt hij de lijn van eind vorig seizoen door, want toen hij scoorde in de laatste twee speelronden. Als Alberg tegen De Graafschap weer het net vindt, is hij de zesde speler van Roda JC die in deze eeuw in vijf opeenvolgende competitieduels scoorde, nadat Yannis Anastasiou, Cristiano, Andres Oper, Sanharib Malki en Ike Ugbo hierin eerder zijn geslaagd.