Het verhaal van… Nacer Chadli

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten. Veel van deze talenten hebben later een prachtige (of opvallende) carrière gehad. Wij lichten wekelijks één van deze oud-talenten uit in de rubriek Het verhaal van… en deze week belichten we het verhaal van… Nacer Chadli!

Het was 2 augustus 1989 toen er in de Belgische stad een nieuw voetbaltalent ter wereld kwam. Zijn naam: Nacer Chadli. Veel mensen herkende al vroeg het talent in hem, en dat zorgde ervoor dat hij op z’n achtste al mocht voetballen in de jeugdopleiding van ‘het grote’ Standard Luik. Er werd hem een grote toekomst voorspelt, maar daarvoor moest hij hard werken. Via omwegen heeft hij, nu 22 jaar nadat hij in de jeugd van Standard Luik terechtkwam, zijn succesvolle carrière opgebouwd. De weg naar succes vereist karakter en Chadli is hier een ultiem voorbeeld voor geweest.

Ondanks dat hij al vroeg werd bestempeld als groot talent, liet Standard Luik hem in 2007 vertrekken uit de jeugdopleiding. Op dat moment leek Chadli zijn motivatie voor het profvoetbal te zijn verloren. Hij gaf zelfs in een interview aan dat hij overwogen heeft om zijn voetbalcarrière op te geven na een desastreus verlopen laatste jaar in Luik. Hij speelde weinig en wanneer hij speelde, was de druk op hem immens hoog. De familie van Chadli weerhield de dribbelaar van stoppen en mede daardoor besloot hij te vechten voor een hernieuwde kans in het profvoetbal, ditmaal in het buitenland. Hij vertrok naar Maastricht, waar hij een contract tekende bij MVV.

In Maastricht bouwde Chadli al vrij snel een reputatie op. Het was nog iets te vroeg voor zijn profdebuut, maar met zijn spel in de Maastrichtse jeugd kreeg hij ook in Nederland de stempel van ‘Groot Talent’. Uiteindelijk bleef zijn verblijf in Maastricht beperkt tot twee jaar. Zijn talent viel namelijk op bij Ted van Leeuwen, destijds Technisch Directeur van AGOVV Apeldoorn. Van Leeuwen haalde Chadli over om een stage af te werken bij AGOVV en zo geschiedde. Uit angst dat er potentiële kapers op de kust lagen, liet Van Leeuwen Chadli onder een andere naam stagelopen. De schuilnaam van Chadli was Kaliffe.

Na een korte stageperiode tekende Kaliffe, Nacer Chadli, definitief voor AGOVV en dat bleek later dé start van een succesvolle voetbalcarrière te zijn. In Apeldoorn maakte hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut in de Eerste Divisie, waar hij uiteindelijk drie jaar vertoefde. In zijn drie jaar Eerste Divisie (tevens zijn 3-jarig verblijf bij AGOVV) speelde hij 89 wedstrijden, waarin hij 28 keer wist te scoren. In zijn laatste jaar won hij bovendien de Bronzen Stier als Beste Talent van de 2e periode in de Eerste Divisie. Zijn succesvolle periode in de Eerste Divisie wekte belangstelling op van diverse Eredivisie-clubs. Uiteindelijk won FC Twente de strijd om zijn handtekening en dus vertrok Chadli naar de kersverse landskampioen van toentertijd.

Nacer Chadli na zijn achtste interlandgoal namens België

In Enschede spekte de Belg zijn prijzenkast. De KNVB Beker én de Johan Cruijff Schaal werden toegevoegd aan zijn palmares. Bovendien maakte hij namens FC Twente ook voor het eerst minuten op het allerhoogste niveau, de Champions League. In zijn Twente-periode wist hij zijn productiviteit uit de Eerste Divisie een goed vervolg te geven, waardoor bleek dat óók de Eredivsie niet zijn plafond was. Een stap hogerop lag voor de hand en in 2013 kwam deze stap ook. Hij maakte een absolute droomtransfer naar Tottenham Hotspur en dat is bijzonder als je bedenkt waar hij vandaan heeft moeten komen.

Hij werd bestemeld als groot talent in Luik, vervolgens weggestuurd en opgepikt in de Nederlandse Eerste Divisie. Daarna maakte hij naam in de Eredivisie en kwam hij terecht bij het grote Tottenham Hotspur in de Premier League. Het is als een jongensboek dat uitkomt. En het werd alleen maar mooier voor Chadli, want op het WK 2018 won hij met België de bronzen medaille.

Na zijn periode bij Tottenham voetbalde hij ook nog voor het Engelse West Bromwich Albion, het Franse AS Monaco (waar hij nog steeds onder contract staat) en inmiddels is de 30-jarige Chadli teruggekeerd in België waar hij op huurbasis speelt voor RSC Anderlecht. Karakter, gedrevenheid en altijd door blijven gaan; dat zijn waardes die passen in het verhaal van Nacer Chadli.