Het verhaal van… Tjaronn Chery

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten. Veel van deze talenten hebben later een prachtige (of opvallende) carrière gehad. Wij lichten wekelijks één van deze oud-talenten uit in de rubriek Het verhaal van… en deze week belichten we het verhaal van… Tjaronn Chery!

Tjaronn Inteff Chefren Chery, kortweg Tjaronn Chery, werd op 4 juni 1988 geboren in Den Haag, maar groeide op in Enschede. De inmiddels 31 jarige Chery bleek op jonge leeftijd al een begenadigd voetbaltalent te zijn. Hij veruilde zijn jeugdclub VV Enschede op 14-jarige leeftijd voor FC Twente. De Enschedeër voetbalde vijf jaar in de Twentse jeugdopleiding alvorens hij de overstap kon maken naar het belofteteam. Dat betekende dat Chery, op dat moment 19 jaar oud, nog één stap verwijderd was van zijn droom: professioneel voetbal halen.

Na één seizoen voetballen bij het belofteteam van FC Twente, was het grote moment daar: Tjaronn Chery mocht op 26 oktober 2008 zijn debuut maken voor de hoofdmacht van FC Twente. In het Eredivisie-duel tussen Vitesse en FC Twente verving hij in de slotfase Marko Arnautovic en dat waren de eerste minuten van Tjaronn Chery als profvoetballer en later bleek dat dit de eerste minuten waren van een imposante profcarièrre.

Tjaronn Chery in zijn tijd bij FC Groningen

Een carrière dat hem bij verschillende clubs bracht. Na zijn tijd bij FC Twente speelde Chery voor diverse Eerste- en Eredivisie-clubs. Zo speelde hij bij SC Cambuur, RBC Roosendaal en FC Emmen op het tweede niveau van Nederland en maakte hij minuten op het hoogste niveau namens ADO Den Haag en FC Groningen. Ondanks dat Chery al minuten maakte in de Eredivisie, maakte het grote publiek pas echt kennis met de aanvaller in de Eerste Divisie. In totaal speelde hij drie jaar op het tweede niveau en wist hij in 78 duels 10 keer te scoren en liefst 14 assists te geven. Vooral het seizoen bij FC Emmen, het seizoen 2010-2011, sprong eruit. In dat seizoen pakte Chery twee indivuele prijzen. Hij werd verkozen tot Beste Talent van de 2e periode en aan het eind van het seizoen werd hij zelfs verkozen tot Beste Talent van het jaar. Deze prijzen waren een opmaat voor een terugkeer in de Eredivisie en in de zomer van 2011 verbond Chery zich aan ADO Den Haag.

Bij ADO Den Haag speelde hij niet alleen in de Eredivisie. De aanvaller deed namelijk ook mee in de Europese campagne van ADO. De Hagenaars kwamen in de voorronde van de Europa League in actie Tauras Tarage (5-2 winst over twee wedstrijden) en Omonia Nicosia (3-1 verlies). Ondanks dat het Europese avontuur dus vroeg eindigde, kende Chery wel persoonlijk succes in Europa. In de vier voorrondewedstrijden wist hij immers één keer te scoren en twee assits te fabriceren. Tjaronn Chery nam zijn goede vorm uit Emmen dus mee naar Den Haag

Al met al kende Chery twee succesvolle jaren bij ADO Den Haag en door goed spel verdiende hij een transfer naar FC Groningen. In het hoge noorden won Chery zijn grootste teamprijs tot nu toe: de TOTO KNVB Beker.

Chery won bij FC Groningen de TOTO KNVB Beker

Ook zijn verblijf bij FC Groningen bleef bij twee seizoenen. Twee seizoenen waar hij, naast het bekersucces van de club, ook indidueel een meer dan goede indruk achterliet. Daardoor werd hij door de toenmalige bondscoach Guus Hiddink al meegenomen op een trainingstage van het Nederlandse Elftal en bovendien  stond zijn naam niet meer alleen op nationale scoutingslijsten, maar inmiddels hadden ook internationale clubs hun oog laten vallen op de toen 27-jarige Chery. Een interlanddebuut bleef uit, maar een buitenlandse transfer niet.

Chery vertrok naar de Engelse Championship en ging voetballen voor Queens Park Rangers. Deze stap was het startsein van zijn internationale carrière. Na twee jaar in Engeland te hebben vertoefd, ging hij immers ook spelen voor het Chinese Guizhou Hengfeng Zhicheng FC (dat een miljoenenbedrag voor hem betaalde), het Turkse Kayserispor en in 2019 belandde Chery bij zijn huidige club: het Israëlische Maccabi Haifa.

In Israël timmert Chery behoorlijk aan de weg. Hij is een belangrijke basiskracht in elfttal dat momenteel de nummer twee is van Israëlische competitie. Cijfermatig haalt Chery hetzelfde niveau als uit zijn Groningen-tijd, daar hij na 26 wedstrijden op 8 treffers en 8 assists staat.