Hoop en vrees bij ontknoping van het seizoen

Vanavond wordt bepaald of de vier overgebleven clubs in de Keuken Kampioen Play-Offs het seizoen in extase of met een kater afsluiten. De Graafschap lijkt door een benutte strafschop in blessuretijd tegen Sparta Rotterdam dicht bij handhaving in de Eredivisie (1-2 winst), terwijl het duel tussen RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles onbeslist bleef (0-0). De cijfers van de vier ploegen roepen zowel hoop als vrees op bij de fans in aanloop naar de ultieme ontknoping van het seizoen.

Bij Go Ahead Eagles wordt met gemengde gevoelens toegeleefd naar de finale. De ploeg kan, gesteund door het fanatieke publiek, de klus in eigen huis klaren. Drie keer eerder speelden de Eagles in de finales van de Play-Offs en drie keer werd het thuisduel hiervan gewonnen (tegen Willem II in 2010, FC Volendam in 2013 en De Graafschap en 2016).  RKC Waalwijk is echter een zware tegenstander voor de Deventenaren. In het heenduel slaagde de ploeg uit Deventer er voor het eerst dit seizoen niet in een schot tussen de palen te lossen en het meest recente thuisduel met de Waalwijkers werd op 26 april zelfs met 1-4 verloren. Verder keert Stijn Spierings (foto) terug na een schorsing bij RKC. De aanvallende middenvelder was tegen geen ploeg in de Keuken Kampioen Divisie of Play-Offs bij zoveel treffers betrokken als tegen Go Ahead Eagles (2 doelpunten en 1 assist in 2 wedstrijden).

Wil Sparta Rotterdam na een jaar Keuken Kampioen Divisie terugkeren naar de Eredivisie dan moet de ploeg in ieder geval twee keer scoren. Hoewel dit seizoen in de competitie alleen Jong PSV (24 keer) vaker minstens twee keer doel trof in één duel dan de Rotterdammers (23 keer), is het de vraag of dit ook lukt op een kolkende Vijverberg waar Sparta het traditioneel zwaar heeft; van de laatste tien ontmoetingen tussen deze twee ploegen in alle competities in Doetinchem werd er slechts één gewonnen door Sparta (G2, V7). De laatste overwinning van Sparta op De Graafschap in Doetinchem dateert van 31 mei 2005, toen het 1-3 werd in de Play-Offs; een uitslag die Sparta terug naar de Eredivisie zou leiden.