In vorm verkerend FC Eindhoven maakt zich op voor Brabantse derby

Behalve de drie degradanten NAC Breda, De Graafschap en Excelsior is FC Eindhoven de enige club die dit seizoen nog geen punten lieten liggen. De club uit de Lichtstad won in de afgelopen tien jaar slechts één keer eerder de eerste drie competitiewedstrijden: in 2011/’12 onder trainer Ernest Faber. Het is voor trainer Ernie Brandts en zijn spelers een mooi streven om die prestatie acht jaar na dato te evenaren.

Dat moet dan gebeuren bij FC Den Bosch dat juist moeizaam is gestart met één punt uit de eerste twee duels. De historie spreekt in het voordeel van de thuisclub uit De Vliert die vijf van de laatste van de laatste zeven onderlinge ontmoetingen in Den Bosch in haar voordeel beslechtte (G1, V1). Die prestaties geven echter geen garanties voor de toekomst, want cijfermatig komt de formatie van trainer Erik van der Ven nog niet echt uit de verf. Geen ploeg ondernam dit seizoen minder doelpogingen dan de Bosschenaren (19, gelijk met Jong PSV), terwijl alleen Jong PSV (22) en MVV (25) minder balcontacten in de vijandelijke zestien noteerden dan Den Bosch (28).

Opvallend genoeg noteerde gedeeld koploper FC Eindhoven slechts één balcontact meer in het vijandelijke strafschopgebied (29). Daar ligt dan ook direct het gevaar voor Den Bosch, want de Eindhovenaren zijn ‘dodelijk’ in de zestien: zes van hun 29 balcontacten in de zestien resulteerden in een treffer.

Waar Branco van den Boomen vorig seizoen met elf doelpunten en veertien assists al de grote man aan Eindhovense zijde was, onderscheidt nu ook de Portugees Marcelo Lopes zich. Van den Boomen en Lopes scoorden allebei drie keer, en voeren samen de topscorerslijst van de Keuken Kampioen Divisie aan. Het duo had allebei aan vier schoten op doel genoeg om drie keer trefzeker te zijn. Aan de Bossche defensie dan ook de taak om Eindhoven en dan vooral Van den Boomen en Lopes op afstand te houden.