Jeroen Veldmate als basis voor Eagles-succes

Tijdens het weekeinde waarin Go Ahead zijn laatste wedstrijd verloor (30 augustus), steeg het kwik hier en daar tot dertig graden Celsius. Inmiddels doet de nachtvorst zijn intrede en is de ploeg na vijf zeges en acht remises in alle competities al dertien wedstrijden ongeslagen. De Deventenaren verdedigen deze serie zondag tegen De Graafschap.

In totaal kwam Go Ahead dit seizoen tot zeventien wedstrijden waarin de ploeg 22 doelpunten incasseerde. Het is opvallend dat de helft van die tegentreffers in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen waren. In die periode ontbrak aanvoerder Jeroen Veldmate (foto), die dit seizoen door onder meer een blessure aan een achillespees al acht competitiewedstrijden verstek moest laten gaan. Het mag geen verrassing zijn dat de Eagles verdedigend een stuk stabieler staan met Veldmate dan zonder hem in de gelederen. In de negen wedstrijden waarin de routinier aan de aftrap stond, incasseerden de Sallanders slechts acht tegentreffers (0,9 per duel), terwijl de acht wedstrijden zonder hem in de basis liefst veertien tegentreffers opleverden (1,8 per duel). Sterker nog, Go Ahead Eagles verloor dit seizoen niet één wedstrijd waarin Veldmate begon (W3, G6).

Hoewel de ongeslagen reeks van Go Ahead geen record is, doet de goede serie terugdenken aan mooie tijden in Deventer. In 2016 bleven de Eagles immers veertien opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag; een reeks die uiteindelijk werd bekroond met promotie naar de Eredivisie. In de finale van de play-offs werd toen uitgerekend De Graafschap, de tegenstander van zondag, verslagen.

In de complete historie tussen deze clubs kwamen de Eagles (66) iets vaker tot scoren dan de Superboeren (62) en zijn de onderlinge resultaten vrij evenwichtig verdeeld. Veertien keer trok Go Ahead aan het langste eind, vijftien keer was De Graafschap de sterkste en dertien keer eindigde een duel tussen deze ploegen in een remise. Door het programma van het weekeinde, waarbij onder andere de topper van de tweede periode FC Volendam-N.E.C. op het programma staat, kunnen de Deventenaren zich met een zege zomaar eens in de top van de competitie nestelen.