Joeri Schroijen is de belangrijkste afmaker en aangever van MVV Maastricht

Hoewel Joeri Schroijen al voor het vijfde seizoen uitkomt voor MVV Maastricht, speelt de 29-jarige Limburger misschien beter dan ooit. De ‘linkspoot’ die in zijn eerste jaren in de Keuken Kampioen Divisie nog fungeerde als back, maakte in zijn laatste twee wedstrijden drie doelpunten en gaf twee assists. Daarmee is hij nu zowel de belangrijkste afmaker als aangever voor de ploeg uit Maastricht.

Dat MVV eigenlijk niet zonder Joeri Schroijen (foto) kan, blijkt al jaren. Sinds hij in de zomer van 2016 overstapte van streekgenoot Fortuna Sittard, kwam Schroijen in actie in144 van de 149 wedstrijden van de Limburgse club in de Keuken Kampioen Divisie. Geen speler werkte op dit niveau in deze periode meer duels af. Behalve Schroijen staat alleen Shermar Martina ook al vijf seizoenen onder contract in Maastricht. In deze 144 duels scoorde de buitenspeler 35 keer en gaf hij 25 assists, maar met zijn huidige vorm worden deze aantallen snel hoger.

MVV maakte tot nog toe in zes wedstrijden negen doelpunten. Met vier treffers en drie assists was Schroijen bij zeven van die treffers betrokken. Alleen de talenten Sydney van Hooijdonk, Thijs Oosting en Mohamed Taabouni waren deze jaargang waardevoller (Ómarsson en Alberg ook 7). Schroijen komt zelfs nu al in de buurt van zijn hele productie van vorig seizoen, toen hij op acht goals en één assist uitkwam.

Het is zaterdag aan de verdedigers van Go Ahead Eagles vooral de taak om Schroijen aan banden te leggen. Er komt immers bij dat de clubtopscorer en assistkoning samen met Joy Lance Mickels ook nog eens de meeste schoten loste namens MVV (13) en de speler is met de meeste gecreëerde kansen (12). Schroijen gaf verder de meeste passes richting het strafschopgebied (21) en had de meeste balcontacten in dat strafschopgebied van de tegenstander (21). In de laatste twee wedstrijden leidde de aanvalsdrang van MVV telkens tot drie doelpunten. De laatste keer dat de club drie duels op rij minstens drie keer scoorde in de Keuken Kampioen Divisie was in april 2014. Toen speelde zelfs Joeri Schroijen nog niet in Maastricht.