Kan Helmond Sport opnieuw stunten in Deventer?

De sensatie van de afgelopen speelronde was natuurlijk de forse zege van Helmond Sport op Sparta Rotterdam. Na 36 weken was het moment eindelijk daar: de Brabanders wonnen een competitieduel.

Op vrijdag 23 maart gebeurde dat voor het laatst. 252 dagen en 22 competitiewedstrijden zonder zege (G7, V15). En toen kwam ook nog de gedeelde koploper Sparta – die al 26 punten meer verzamelde dit seizoen – op bezoek in het SolarUnie Stadion. Hoewel de ploeg van trainer Henk Fraser meer dan duizend wedstrijden Eredivisie-ervaring (1161 wedstrijden) heeft en de ploeg van oefenmeester Rob Alflen nog geen vijftig (49 wedstrijden), keerden de Kasteelheren rond het nachtelijke uur gedesillusioneerd en zonder punten terug in Spangen. Helmond Sport bracht Sparta zelfs de grootste nederlaag toe in de Keuken Kampioen Divisie in meer dan drie jaar: 3-0. Op 23 oktober 2015 verloor Sparta voor het laatst met een marge van minimaal drie op het tweede niveau (0-4 bij NAC).

Helmond Sport bleek tijdens het duel uiterst effectief. De ploeg kwam tot slechts vijf doelpogingen over het hele duel, waarvan drie op doel. Al deze drie schoten tussen de palen resulteerden in een doelpunt. Dat de Spartanen Helmond Sport bijna het hele duel terugdrukten, blijkt uit de statistieken. Liefst 71 procent van het balbezit was voor Sparta, Helmond Sport moest het doen met 29 procent. Het hoogste percentage balbezit voor Sparta in een competitieduel dit seizoen.

Toch kwam de zege, na de 1-0 vanaf de strafschopstip door aanvoerder Tibeau Swinnen, amper in gevaar. Ondanks het vele balbezit stond Helmond Sport de Rotterdammers slechts dertien schoten toe, waarvan maar twee op doel. In slechts één duel dit seizoen schoot Sparta minder vaak, niet eerder schoten ze zo weinig op doel. Als Helmond Sport de solide defensie weer intact krijgt, waarom kan dan op bezoek bij Go Ahead Eagles vrijdag geen resultaat geboekt worden? De Eagles verloren immers de laatste twee duels.