Keuken Kampioen Play-Offs 2019

De ontknoping in de Keuken Kampioen Divisie nadert. Dat betekent dat het ook weer bijna tijd is voor het toetje van het seizoen: de Keuken Kampioen Play-Offs. In deze climax van het seizoen wordt bepaald wie er, in navolging van de kampioen, óók uit mag komen het Eredivisie-seizoen 2019-2020. Maar hoe is de opzet van de Keuken Kampioen Play-Offs eigenlijk ingericht? Hieronder geven we een korte uitleg.

De Keuken Kampioen Play-Offs worden na afloop van het reguliere seizoen gespeeld. Het deelnemersveld is samengesteld uit teams die zich via de reguliere competitie hebben geplaatst (de nummers 2 t/m 5) én de periodekampioenen van het afgelopen jaargang. Mocht een periodekampioen zich al hebben geplaatst via de competitie, dan zal het gewonnen Play-Off ticket van de periode doorschuiven naar de eerstvolgende op de reguliere stand.

Voorbeeld: FC Den Bosch won de 2e periode en daarmee verdiende de ploeg van Wil Boessen een ticket voor de Keuken Kampioen Play-Offs. Echter, het ziet ernaaruit dat de Bosschenaren zich via de reguliere competitie gaan plaatsen. In dit geval schuift het Play-Off ticket door naar de volgende op de algemene ranglijst. Roda JC eindigde op een tweede plek achter FC Den Bosch in de 2e periode, maar krijgen dus NIET het doorgeschoven Play-Off ticket van FC Den Bosch. Deze gaat immers naar de nummer 6 op de algemene ranglijst.

Voorwaarden

Er zijn wel een aantal facetten waar men rekening moet houden omtrent het deelnemersveld van de Keuken Kampioen Play-Offs. Belofteploegen zijn immers uitgesloten van deelname. Alle belofteploegen die in de top 5 staan, moeten dus weggelaten worden. Dan schuift het gewonnen Play-Off ticket door naar nummer 6. Bovendien is het in deze jaargang zo dat alle periodekampioen zich via de competitie lijken te plaatsen. Dat zou betekenen dat de top 9 (excl. de kampioen) zich plaatst voor de Keuken Kampioen Play-Offs. Mocht er één belofteploeg in de top 9 eindigden, zal deze erbuiten vallen en wordt de top 10 het deelnemersveld van de Keuken Kampioen Play-Offs. Mochten er twee belofteteams eindigen in de top 10, schuift dit weer door naar top 11 enzovoorts.

Keuken Kampioen Play-Offs speelschema

De vier laagst geklasseerde teams én/of periodekampioenen kwalificeren zich voor de 1e ronde van de Keuken Kampioen Play-Offs. Dat zou betekenen dat ze op 6 mei 2019 moeten aantreden voor het heenduel en spelen ze op 10 mei 2019 de return. Ervanuitgaande dat alle belofteploegen buiten de top 10 vallen, zullen de wedstrijden als volgt zijn:

Heenduel                                                        Return
(A) Nummer 9 – Nummer 6                       Nummer 6 – Nummer 9
(B) Nummer 8 – Nummer 7                       Nummer 7 – Nummer 8

Het hoger geklasseerde team speelt de return in de 1e ronde thuis.

In de halve finale stromen de vier hoogstgeklasseerde deelnemers aan de Keuken Kampioen Play-Offs in. Dat zijn de nummers 2 t/m 5 van de reguliere competitie. Daarnaast stromen ook de nummer 16 en 17 van de Eredivisie in deze ronde van de Keuken Kampioen Play-Offs in. Net als in de 1e ronde worden de wedstrijden bepaald aan de hand van de klassering. De teams die de 1e ronde doorkomen (zijn de laagst geklasseerde teams), moeten het opnemen tegen de ploegen uit de Eredivisie (hoogst geklasseerd). De nummers 2 en 5 van de Keuken Kampioen Divisie nemen het tegen elkaar op en tot slot gaan de nummers 3 en 4 de strijd met elkaar aan om een finaleplek. De heenwedstrijden in de halve finales worden gespeeld op 16 mei 2019 en de returns volgen drie dagen later.

Heenduel                                                                       Return
(C) Winnaar 1e ronde A – Eredivisie Nr. 17            Eredivisie Nr. 17 – Winnaar 1e ronde A
(D) Nummer 5 – Nummer 2                                      Nummer 2 – Nummer 5
(E) Nummer 4 – Nummer 3                                      Nummer 3 – Nummer 4
(F) Winnaar 1e ronde B – Eredivisie Nr. 16            Eredivisie Nr. 16 – Winnaar 1e ronde B

De ultieme climax van het seizoen is natuurlijk de finale van de Keuken Kampioen Play-Offs. Er zijn mogelijk twee promovendi, dus ook twee finales. De heenwedstrijden van de finales worden op 23 mei 2019 gespeeld en de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, de returns in de finale, worden op 26 mei 2019 afgewerkt. Mocht een Eredivisie-ploeg doorstoten naar de finale, zal deze altijd de return van de finale thuisspelen. Dan zullen de wedstrijden er als volgt uitzien:

Heenduel                                                                                Return
Winnaar halve finale D – Winnaar halve finale C         Winnaar halve finale C – Winnaar halve finale D
Winnaar halve finale E – Winnaar halve finale F          Winnaar halve finale F – Winnaar halve finale E

Onderstaand een overzicht van het virtuele Keuken Kampioen Play-Offs speelschema: