MVV en Roda JC staan weer voor een échte clash

Een échte clash. Zo mag de Zuid-Limburgse derby tussen MVV Maastricht en Roda JC best worden omschreven. De Koempels tegen de Sjengen is een strijd die niet alleen al decennia wordt gespeeld, maar ook altijd een heus gevecht oplevert.

Een jaar na de geboorte van Roda JC in 1962 stond dit duel al op het programma: Roda JC zegevierde thuis met 2-1 in de strijd om de KNVB-beker. Zondag ontmoeten de clubs elkaar voor de 49e keer in alle competities. De balans is in het voordeel van Roda JC (22 zeges, tegenover 14 van MVV).

Beide clubs willen zondag de ietwat teleurstellende seizoenstart van zich afschudden. Roda JC staat op één punt na drie wedstrijden, terwijl MVV Maastricht maandag de eerste punten van het seizoen veroverde op bezoek bij Jong PSV. Gezien de recente historie is het echter de thuisploeg die de beste papieren heeft voor deze derby. Roda JC heeft het immers de laatste jaren lastig in Maastricht: de ploeg won geen van de laatste vijf uitduels met MVV en scoorde in deze vijf wedstrijden slechts één keer. De laatste zege van Roda JC op bezoek bij de Sterrendragers dateert van september 1997.

Verder lijkt één ding zeker in deze derby: er zal met het spreekwoordelijke mes tussen de tanden worden gespeeld. In de laatste vijf onderlinge ontmoetingen in alle competities werden er liefst vier rode kaarten uitgedeeld. In de wedstrijd van afgelopen seizoen in de Geusselt mochten Ricardo Ippel en Mario Engels met direct rood vertrekken. Bij die ontmoeting werd er 35 keer gefloten voor een overtreding; bij slechts twee duels in de Keuken Kampioen Divisie van afgelopen seizoen waren er meer overtredingen.