FC Groningen & Roda JC strijden om directe promotie in onderling duel
Nieuws

FC Groningen & Roda JC strijden om directe promotie in onderling duel

Het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie krijgt vrijdag een prachtige apotheose, want in de strijd om directe promotie naar de Eredivisie nemen FC Groningen en Roda JC het tegen elkaar op. In een heuse finale wordt bepaald wie van deze clubs de door hen gevreesde play-off om promotie / degradatie ontloopt en wie zich direct na het laatste fluitsignaal mag klaarmaken voor een seizoen op het hoogste niveau van Nederland.

Voor het eerst sinds 2021 kan de laatste speeldag verandering brengen in de vraag wie direct promoveert. Toen zette Go Ahead Eagles een stap ophoog en strandde De Graafschap later in de play-off. Met een zege kan FC Groningen het vroegtijdig gevierde feest in Kerkrade extra pijnlijk maken. Er staat tegenover dat Roda JC bij een gelijkspel of overwinning zijn feest juist viert op het veld van de directe concurrent.

Dat lijkt een lastige opgave, want FC Groningen is in eigen huis ijzersterk. De ploeg verloor sinds 29 september geen thuisduel: sindsdien wonnen de noorderlingen negen van de dertien wedstrijden in de Euroborg, scoorden ze gemiddeld 2,2 doelpunten in die ontmoetingen en lieten niet meer dan gemiddeld 0,7 doelpunten toe voor hun tegenstanders. In slechts twee van deze ontmoetingen kwamen de mannen van trainer Dick Lukkien niet tot een treffer (tegen FC Emmen en Helmond Sport). Zowel aanvallend als verdedigend zijn zij in eigen huis van het hoogste kaliber in dit kalenderjaar:

FC Groningen in thuisduels in 2024
Per duelPositie in Keuken Kampioen Divisie
Schoten18,61e
Schoten tegen6,91e
Balcontacten in aanvallende 1629,62e

Het aanvallende gevaar wordt mede mogelijk gemaakt door de bijzonder efficiënte Thom van Bergen (foto). Sinds begin maart is hij verantwoordelijk voor vier treffers van FC Groningen en had hiervoor slechts dertien doelpogingen nodig; van alle spelers met minstens vier goals in deze periode had alleen Xandro Schenk van De Graafschap minder schoten nodig voor zijn doelpunten (6).

Roda JC beleeft een uitstekend seizoen voor een groot deel dankzij de solide verdediging. Mocht de ploeg in Groningen ‘de nul’ houden, is zij niet alleen gepromoveerd, maar heeft dan ook in de eigen clubhistorie het laagste aantal tegendoelpunten in een seizoen in de Eerste Divisie geëvenaard. Dat stamt uit 1972/’73. Verder verloren de Limburgers dit seizoen slechts vier competitiewedstrijden. Dat is minder dan elke andere deelnemers aan de Keuken Kampioen Divisie.

Waar Boyd Reith de speler is met de meeste gewonnen tackles in dit seizoen (66), won Teun Bijleveld met 82% het hoogste percentage van zijn tackles van alle spelers die er minimaal 50 wonnen (14 spelers). De verdedigende kracht van Roda JC reflecteert ook in de kwaliteit van de schoten van de tegenstander: het gemiddelde schot wat de Koempels tegen kregen had een Expected Goals-waarde van 0,08 (35 xG tegen uit 431 schoten), het laagste van alle ploegen in de competitie. De ploeg maakte het de tegenstander dus uiterst lastig om grote kansen te creëren.

Deel via:

Verder lezen

Cover Image for Samenvatting Roda JC – NAC Breda (17-05-2024)
Samenvatting Roda JC – NAC Breda (17-05-2024)

Samenvatting van de wedstrijd Roda JC – NAC Breda (0-5) van 17 mei 2024.

Cover Image for Samenvatting FC Dordrecht – FC Emmen (18-05-2024)
Samenvatting FC Dordrecht – FC Emmen (18-05-2024)

Samenvatting van de wedstrijd FC Dordrecht – FC Emmen (0-1) van 18 mei 2024.

Cover Image for Samenvatting ADO Den Haag – De Graafschap (18-05-2024)
Samenvatting ADO Den Haag – De Graafschap (18-05-2024)

Samenvatting van de wedstrijd ADO Den Haag – De Graafschap (2-2) van 18 mei 2024.